Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън и съветникът по

...
Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън и съветникът по
Коментари Харесай

Висши американски ръководители ще посетят Турция през следващите дни

Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън и съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп ген. Хърбърт Макмастър се чака да дойдат в идващите дни в Турция. 

Макмастър ще дойде през почивните дни или в понеделник в Истанбул или Анкара съгласно другите информации. Другата седмица в турската столица пък ще бъде държавният секретар Рекс Тилерсън.Това оповестиха пред локални медии турски дипломатически източници, поискали анонимност.

Очаква се да бъдат обсъждани редица въпроси, свързани главно със обстановката в Сирия. Все още обаче не е ясно дали президентът Ердоган ще одобри ген. Макмастър. Турция гневно стачкува против оказваната поддръжка от американска страна на кюрдските отряди в Сирия и цитира данни за направените оръжейни доставки. Вашингтон се стимулира, че оръжието се употребява за битка против групировката „ Ислямска страна “ и огромна част от него е предопределено за американския контингент специфични елементи и военни съветници в близкоизточната страна.

Турският външен министър Мевлюд Чавушоглу и американският му сътрудник разговаряха няколко пъти на разнообразни интернационалните конгреси от началото на годината. През 2017 година американският първи посланик посети Турция два пъти – Анкара на 30 март и Истанбул на 10 юли.

В края на предишния месец представителят на турския президент Ибрахим Калън беседва по телефона с ген. МакМастър и по-късно заяви, че Вашингтон се е задължил да приключи доставките на въоръжение за кюрдските сили в Сирия. На 1 февруари обаче ген. Джоузеф Вотел, шеф на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), съобщи, че американската поддръжка за „ Сирийските демократични сили “ ще продължи. През декември предходната година Хърбърт Макмастър, уточни, че Катар и Турция са спонсори на радикални идеологии в Близкия изток. Турското външно министерство съобщи, че не приема изявлението и го окачестви като „ безпочвено. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР