Държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат

...
Държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат
Коментари Харесай

Съседите на Русия я заплашват с ограничения

Държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат лични ограничавания за влизане на руснаците, в случай че Европейски Съюз не успее да реализира единодушие за общи ограничения, съгласно английския вестник Financial Times, представен от съветската работа на Би Би Си.

Според обявата Полша, Финландия, Естония, Латвия и Литва са излезли със взаимно изказване, призоваващо Европейски Съюз да откри " визови ограничения ", които да доведат до " доста понижаване на потока на съветски жители към Европейския съюз и Шенгенското пространство. "

" Докато такива ограничения не бъдат въведени на равнище Европейски Съюз, ние ще разгледаме опцията за въвеждане на краткотрайни ограничения на национално равнище, с цел да се оправим с непосредствените закани за публичната сигурност, свързани с нараствания приток на съветски жители през нашите граници ", цитира позицията им кореспондентът на английския вестник, съобщи news.bg.

Във вторник и сряда външните министри на Европейски Съюз организират среща на върха в Прага, на която наред с други неща се разисква въвеждането на ограничавания за издаване на визи на съветски жители. Някои страни от Източна Европа и Украйна приканват за цялостна възбрана за тяхното издаване. Но западноевропейските страни, в това число Франция и Германия, към момента не считат въвеждането на сходни ограничения за оправдано.

Според FT след началото на съветската инвазия в Украйна границите на петте страни, подписали изказването, са пресекли към 700 хиляди съветски жители. Повечето от тези хора, съгласно изданието, са туристи, тръгнали към Западна Европа.

" Вярваме, че това може да съставлява сериозна опасност за публичната сигурност ", се споделя в изказването.

В същото време петте страни акцентират, че при налагането на визови ограничавания ще вършат " изключения за дисиденти и в други случаи от филантропичен темперамент ". " Трябва да подкрепим съперниците на режима на Путин и да им дадем опция да изоставен Русия ", споделят петте страни.

Според Ройтерс по време на срещата на върха в Прага страните от Европейски Съюз може да се договорят за преустановяване на съглашението за облекчение на визовия режим сред Русия и Европейския съюз. Ако това решение бъде взето, руснаците ще би трябвало да заплащат повече за европейски визи и да чакат по-дълго, с цел да ги получат.

В сряда висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел прикани членовете на Европейски Съюз да се обединят. " Трябва да реализираме съглашение и да вземем политическо решение, сподели той пред кореспонденти. Ще направя всичко за реализиране на единение. Не можем да изглеждаме разграничени по подобен значим въпрос като връзките сред хората, сред съветското общество и хората в Европа. "

По рано през днешния ден в електронно писмо до Ройтерс външният министър на Украйна Дмитро Кулеба прикани Европейския съюз да забрани съветските туристи, описвайки мярката като подобаваща, защото " болшинството руснаци са подкрепили геноцидната нападателна война " на страната си против Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР