© Надежда Чипева Още по темата Печалбата на банките достига

...
© Надежда Чипева Още по темата Печалбата на банките достига
Коментари Харесай

Растежът на депозитите задържа темпа си

© Надежда Чипева Още по тематиката
Печалбата на банките доближава 790 млн. лева към юли

Кредитните портфейли и за семействата, и за бизнеса бележат растеж през първите седем месеца на годината
3 сеп 2017
Кредитирането продължава да пораства и през юли

Лошите и преструктурирани заеми понижават с двуцифрен ритъм
23 авг 2017
Българска народна банка чака задържане на лихвите и напредък на кредитирането

Увеличението на депозитите ще се забави, предвижда централната банка
21 авг 2017
Тихо, само че с подводни течения

Банките не престават да печелят добре макар спадащите доходи от лихви
4 авг 2017
Банките не престават да печелят добре

За полугодието порастват заемите за семействата и събраните такси, само че падат постъпленията от лихви
31 юли 2017
Кредитирането за бизнеса пораства осми следващ месец

Финансирането за семействата и депозитите в банковата система също не престават да нарастват
25 юли 2017
Българска народна банка: Предизвикателство пред банките е да се приспособяват към икономическия напредък

Централната банка предлага на кредитните институции да се придържат към консервативни кредитни стандарти
18 юли 2017

Фирмените заеми нарастват с 2.8% на годишна база до 31.2 милиарда лева Растежът на депозитите на семействата задържа годишния ритъм към достигнатия. Това демонстрират данните на Българска народна банка за август 2017 година През август и годишният ритъм на кредитиране е подобен на този през юли, а размерът на просрочените заеми продължава да понижава.

Депозити в застой

През август годишният растеж на депозитите на семействата е бил 5.4%, като са достигнали 46.1 милиарда лева През юли годишно повишаване е било 5.3%. Очакванията на централната банка в последното издание на " Икономически обзор " бяха, че през втората половина на годината депозитите на неправителствения бранш едва ще забавят темповете си на напредък вследствие на плануваното повишаване на частното ползване и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски равнища. Лихвите по депозитите са рискови ниски, като огромните банки начисляват лихви към 0.02-0.05% за шестмесечни или едногодишни депозити.

Кредити в напредък

През август и годишният ритъм на кредитиране също е подобен на този през юли, което може да се отдаде и на летния сезон, през който август е най-слаб месец за кредитиране. Фирмените заеми нарастват с 2.8% на годишна база до 31.2 милиарда лева За миналите години след 2014 година корпоративното кредитиране е съумяло да обърне наклонността на спад и да възвърне растежа си. През юни 2014 година КТБ беше затворена, което докара до стрес на пазара. След оповестяването й в неплатежоспособност през ноември 2014 година ръководените от нея активи са отписани от общите данни на банковата система, които Българска народна банка следи и афишира. От там и огромната " дупка " в данните за бранша, изключително при корпоративното кредитиране, в интервала по-късно. За май 2015 година годишният спад, който се отбелязва, е 15.3%.
През последните месеци секторът последователно съумя да обърне наклонността и да възвърне позитивната си посока на развиване, въпреки и към този момент общата сума на банковите заеми за бизнеса да остава под пиковите за последните няколко години стойности от над 36 милиарда лева, реализирани през есента на 2014 година

Кредитите за семействата се усилват с 5.7% годишно до 19.4 милиарда лева По сегменти – жилищни и потребителски, регистрираният растеж е подобен, надлежно 5.4% до 9.2 милиарда лева и 5.38% до 7.7 милиарда лева Разминаването с общото покачване идва от категорията други заеми, които се усилват с двуцифрен ритъм (39.8%) поради отчитаното в тях финансиране по държавната стратегия за саниране, средствата по която минават през Българската банка за развиване.

В " Икономически обзор " Българска народна банка беше показала още, че се чака усвояването на средствата по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания (правителствената стратегия за саниране) и отпусканите по отношение на нея заеми да продължат да имат значителен принос за растежа на кредитирането и през втората половина на 2017 година До момента точно усвояването на средствата по програмата оказва значително въздействие върху данните за кредитирането. В данните за полугодието да вземем за пример растежът при заемите за жилищни и потребителски заеми беше надлежно с 3.61% и 3.38%, а общият кредитен растеж при семействата беше 6.72%. В августовските данни изкривяването не е толкоз огромно, само че към момента е реалност.

Очакванията са да се резервира наклонността на ускорение на годишния напредък при заемите за компаниите и семействата. Това ще бъде благоприятствано от продължаващо възстановяване на икономическата интензивност и относително ниските лихвени проценти по заемите. Положително въздействие върху растежа на заемите може да се чака и от страна на търсенето, както и по линия на предлагането.

Просрочия със спад

Данните на Българска народна банка демонстрират, че не престават да понижават неприятните и преструктурираните заеми. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово регистрираните заеми, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се регистрират като загуба. Общият им размер към края на август е съвсем 7.280 милиарда лева, което съставлява дял от 15.1%, отчитайки напълно лека промяна в посока стесняване на каузи им.
На годишна база се намаляват за четвърти следващ месец с двуцифрен ритъм. Към края на предишния месец той е 10.85%.
Това не е делът на необслужваните заеми, които се регистрират в тримесечната надзорна статистика на Българска народна банка. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е друга. Техният дял е малко над 12.6%.

Явно банките не престават с работата по понижаване на равнището им, въпреки и евентуално не с този обсег, както преди стрес тестванията и инспекцията на активите предходната година. Тогава значителен подтик за изчистване на банковите салда имаше точно процесът по подготовка на финансовите институции за инспекцията.
За идната година следва въвеждането на ограничения от Българска народна банка за стимулиране на банките да понижават размера на необслужваните си заеми в портфейлите. В централната банка се работи върху адаптиране на издадените през март тази година насоки на Европейската централна банка за понижаване на необслужваните заеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР