© Капитал Изборите обикновено отнемат от политическото напрежение, но преди

...
© Капитал Изборите обикновено отнемат от политическото напрежение, но преди
Коментари Харесай

Стабилност до дупка

© Капитал Изборите нормално лишават от политическото напрежение, само че преди да се стигне до такава степен, те си отмъщават с същинска нервност по време на акцията и директно след самия избор. Борбата за гласове завихря стихия от страсти, обвинявания и интриги, която може да бъде и объркваща, и много уморителна. В същото време не можем да не се интересуваме от изборите - резултатите и изводите от тях са значими. Решението на това несъгласие е в този брой на " Капитал ". Да почнем от лесното - какво няма да видите в него:Кой е прав - ядосаните на Ицо Хазарта за нещо си, или той, че им се обиди;Борис Бонев ли е отговорен, че десните в София нямат толкоз добър резултат;Мая Манолова ли заслужава ( " тактически ":-)) десните гласове или Фандъкова.Не че тези въпроси не са значими за разнообразни хора. Но всички, които се вълнуват от тях, изключително читателите на " Капитал ", могат да им отговорят сами. Повечето към този момент го и направиха във facebook. (За тези, които са пропуснали историята с Хазарта, въпреки всичко я има разказана тук, само че без да се влиза в разногласието.) В този брой ви даваме друго:

Извадихме страстите и отсяхме хаоса от вести, с цел да предложим спокоен разбор на случилото се предходната неделя. Разказваме за най-важните заключения от гласуването на първия тур и какво значи то за идващите месеци. Резултатите от всички избори построяват невидимото скеле, към което се строи ръководството на страната за известно време напред. Понякога то е устойчиво, различен път се клати, от време на време не стига до нужната височина, само че постоянно има значение за това по какъв начин да планираме живота и работата си в кратковременен проект. (Вижте всичко за локалните избори в тематиката на броя тук, тук и тук.)

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И тъй като стана дума за обмисляне, а и не всичко от последните дни е обвързвано с вота, повече място в броя е отделено на друга значима тематика - предлагането на държавното управление за бюджета през 2020 година На първо четене това не наподобява като изключително забавна тематика, само че на второ тематиката заслужава внимание от всички, които желаят да се приготвят по-добре за идната година. Основните заключения от него са в три направления:Не се планува внезапна промяна в бюджетната политика на правителството;Продължава натискът за увеличение на заплатите посредством заложен растеж на възнагражденията в бюджетната сфера;Основната догадка на финансовото министерство е за леко закъснение на растежа (до 3.3% от БВП), само че никога не и рецесия.За някои тези вести са положителни, за други - първите две точки може и да са разочароващи. Който се е надявал на съществени промени, или по-смели политики, ще бъде отчаян от бюджета. От друга страна внезапните ходове в държавните финанси са свързани и с опасности, тъй че най-малко те ще бъдат избегнати. Увеличаването на заплатите е добра вест за всички, които ще получат повече пари, само че не чак толкоз за хората, които ще би трябвало да ги изкарат.

Между локалните избори и бюджета в действителност има нещо общо. Основният извод е, че погледнати откъм страната нещата следващата година ще продължат да са същите като през тази. За оптимистите това ще е хубаво, тъй като е познато. За песимистите ще е още една година пропуснат късмет за по-сериозен скок напред. Или май по-скоро песимистите ще харесат стабилността, а оптимистите ще мечтаят за напредък. Всъщност прочетете идващите страници и решете сами.

В броя ще видите още: Какво значи изненадващото изпъждане на съветски шпиони от БългарияВластта спря за повторно договорката за ЧЕЗ. Какво следва?Ипотеките към този момент костват под 3%Седмичникът " Капитал " се популяризира в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР