Не се привързвай към нищо, от което не можеш да

...
Не се привързвай към нищо, от което не можеш да
Коментари Харесай

Горещият брой на Капитал

" Не се привързвай към нищо, от което не можеш да си тръгнеш за 30 секунди, когато усетиш жегата зад ъгъла. " Това е най-популярната имитация от филмовата класика " Жега ". Съветът обаче не прави работа, когато горещината е в дословния смисъл на думата. През последните дни нашата част от Европа, както и други континенти на същата географска широчина са залети от гореща вълна, която непрестанно слага нови върхове.В Долината на гибелта в Съединени американски щати, където тези дни се чака да бъде реализирана най-високата записана температура на планетата, откогато хората мерят, има доста повече туристи, които желаят да са очевидци на това събитие и да се снимат пред термометър, който демонстрира повече от 56,7 градуса. На телевизионните репортажи настроението наподобява приповдигнато и единствено един човек - избрал ролята на съвестта, стои настрана с написан на ръка афиш " На какво се радвате? ". Не му обръщат доста внимание.

" Не се привързвай към нищо, от което не можеш да си тръгнеш за 30 секунди, когато усетиш жегата зад ъгъла. " Това е най-популярната имитация от филмовата класика " Жега ". Съветът обаче не прави работа, когато горещината е в дословния смисъл на думата. През последните дни нашата част от Европа, както и други континенти на същата географска широчина са залети от гореща вълна, която непрестанно слага нови върхове.

В Долината на гибелта в Съединени американски щати, където тези дни се чака да бъде реализирана най-високата записана температура на планетата, откогато хората мерят, има доста повече туристи, които желаят да са очевидци на това събитие и да се снимат пред термометър, който демонстрира повече от 56,7 градуса. На телевизионните репортажи настроението наподобява приповдигнато и единствено един човек - избрал ролята на съвестта, стои настрана с написан на ръка афиш " На какво се радвате? ". Не му обръщат доста внимание.

Както всяка по-важна тематика през последните години, по този начин и тази за смяната в климата стана фронт в ожесточената културна революция. Бежанци, коронавирус, ваксини, Украйна, пилонът в Рожен, дядото на Васил Терзиев - България през днешния ден е като счупено на дребни части погрешно огледало, което свети с хиляди оттенъци на несъгласия, викове и тънък пласт черна завист.

Докато едни хора гневно отхвърлят климатичните промени (защото, нали, то по този начин си беше), а други плашат, че светът ще свърши, това лято ни предлага демоверсия на бъдещето. За малко повече от две седмици умереният климатичен пояс на съвсем цялата планета потъна в доста необикновена гореща вълна. Тя е по-силна, по-продължителна от нормално и визира доста по-голяма територия.
Реклама
Засега наподобява, че от " новия " климат на Европа се пада по-голямо стопляне от междинното, надлежно повече горещи талази и засушаване. Това може и да е обратимо, в случай че се положат съществени старания. Дали обаче може счупеното на толкоз доста части огледало да се залепи още веднъж? Усилията в тази посока, несъмнено, заслужават поддръжка, само че би трябвало да сме подготвени и ако те не съумеят.

В този брой на " Капитал " описваме повече за това какво може да се направи за акомодацията към новия климат. Случващото се не е прелестно, само че има напълно съответни стъпки, които могат да се подхващат, с цел да запазим в огромна степен стопанската система си и в някаква степен метода, по който живеем. Земеделие, опазване на здравето, туризъм, ръководство на градовете - това са единствено част от областите, които ще би трябвало да се трансформират относително бързо, с цел да се минимализират вредите от новия климат ().

Последните години са турбулентни освен от климатична позиция. Светът - политиката, стопанската система и настройките на хората, се разместват с доста по-голяма скорост. Това освен продължава сега, само че и - по всичко проличава - ще продължи да се случва. В този брой на " Капитал " ще намерите още няколко текста, които оказват помощ да се ориентирате по-добре какво се случва:

Реклама Свързани публикации 40°C e новото 30°C 21 юли 2023, 06:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР