Право на чуждестранния инвеститор е инвестицията му да не бъде

...
Право на чуждестранния инвеститор е инвестицията му да не бъде
Коментари Харесай

Колко би струвала на българския данъкоплатец покупка на рафинерия в Бургас

Право на задграничния вложител е инвестицията му да не бъде наложително отчуждавана. Дори обособените дейности на страната да не съставляват наложително отчуждаване, е допустимо крайният резултат от тях да е подобен. От друга страна, страната има главното право да отбрани публичните ползи и националната си сигурност. Никола Найденов е юрист в отдел " Корпоративно право " в " Си Ем Ес София ", най-голямата интернационална адвокатска адвокатска фирма в България. Притежава опит в работата по покупко-продажби за сливания и придобивания в разнообразни браншове, в това число енергетика, ИТ, търговия на дребно и други Никола има опит в областта на корпоративното право, преструктурирането на сдружения, данъчното право и по-специално с фокус върху сходството с интернационалните и европейски данъчни условия. Притежава опит и в региона на комерсиалното право и процесуалното посланичество. Той е участник в голям брой интернационалните надпревари в региона на интернационалния търговски и капиталов арбитраж. Право на задграничния вложител е инвестицията му да не бъде наложително отчуждавана. Дори обособените дейности на страната да не съставляват наложително отчуждаване, е допустимо крайният резултат от тях да е подобен. От друга страна, страната има главното право да отбрани публичните ползи и националната си сигурност. Никола Найденов е юрист в отдел " Корпоративно право " в " Си Ем Ес София ", най-голямата интернационална адвокатска адвокатска фирма в България. Притежава опит в работата по покупко-продажби за сливания и придобивания в разнообразни браншове, в това число енергетика, ИТ, търговия на дребно и други Никола има опит в областта на корпоративното право, преструктурирането на сдружения, данъчното право и по-специално с фокус върху сходството с интернационалните и европейски данъчни условия. Притежава опит и в региона на комерсиалното право и процесуалното посланичество. Той е участник в голям брой интернационалните надпревари в региона на интернационалния търговски и капиталов арбитраж.
В средата на юли страната реши да предприеме бърз и " неочакван " ход за преустановяване концесията на " Лукойл Нефтохим Бургас " на пристанищния терминал " Росенец ", която е предоставена на рафинерията за идващите 24 години до 2046 година Тази стъпка ненапълно наподобява разумна на фона на продължаващата война на Русия в Украйна. Нелогичното в цялата обстановка е бързината, с която Народното събрание взе това решение. Това стана някак си пришпорено и не до дъно премислено, без изчерпателен разбор и без да бъдат регистрирани всички евентуални резултати.

Тези дейности повдигат и други въпроси: Дали в действителност страната не върви към определяне на цялостен надзор над рафинерията и към нейното отчуждаване? Дали прекратяването на концесията не е първата стъпка от сходен развой? Ако отговорът на тези въпроси е позитивен, то страната следва да проучва и обмисли с извънредно внимание и точност всяка по-нататъшна стъпка.
Реклама Какъв би бил резултатът?
Какви биха били резултатите от прекратяването на концесията през призмата на интернационалното капиталово право (МИП)? Основният източник в МИП са интернационалните двустранни и многостранни капиталови съглашения (МИС). В момента България е страна по над 70, като не всички те са дейни.

От своя страна рафинерията е един от най-големите работодатели и задгранични вложители в България, чиято последна благосъстоятелност без подозрение е на жители на Руската федерация. Един от най-големите акционери, упражняващ директен надзор върху pафинерията, е юридическото лице - швейцарското сдружение LITASKO SA.
Поредица от прибързани и не до дъно премислени дейности биха довели до замесване на страната в арбитражни производства за милиарди.
Всеки задграничен вложител, който има качеството на подобен според използваното МИС, има правото да желае правата му на подобен да не бъдат нарушавани. Това се показва в непоклатимост на законодателството в страната, равноправно отнасяне, недискриминация и така нататък Тук идва и едно от най-важните, в случай че не и най-важното, право на задграничния вложител, а точно неговата инвестиция да не бъде предмет на наложително отчуждаване (expropriation). Такова право на отбрана се съдържа в Енергийната харта (Energy Charter Treaty), по която България и Швейцария са страни. (Eнергийната харта е интернационално съглашение, което открива многостранна рамка за трансгранично съдействие в енергийната промишленост, основно в тази за изкопаеми горива - бел. авт.). На процедура това значи, че вложители на двете страни могат да се употребяват от сходна отбрана.

Основните форми на насилственото отчуждаване са директно и непряко, като и в двата случая вложителят губи правата върху своята инвестиция в интерес на страната. Случаите на директно отчуждаване са много редки и не наподобява да се стигне до такава степен в сюжета с рафинерията. Непрякото наложително отчуждаване обаче може да се " облече " в разнообразни форми и дейности на страната. Такъв резултат може да се реализира при по този начин наречената creeping expropriation, която съставлява серия от дейности на страната, всяко от които единствено по себе си не съставлява наложително отчуждаване, само че взети в цялост, водят до подобен резултат. Друга характерност на подобен вид наложително отчуждаване е последователното отнемане на задграничния вложител от права, което води до понижаване на цената на неговата инвестиция.
Реклама
С неочакваното лишаване на концесията на " Росенец " страната наподобява да прави първа огромна стъпка в тази посока. В тази връзка е от значително значение дали ще има следващи стъпки от нейна страна и какви ще са те. Поредица от прибързани и недокрай премислени дейности биха довели до замесване на страната в арбитражни производства за милиарди, които, в случай че бъдат изгубени, в последна сметка ще бъдат понесени от данъкоплатците.

Следва да се има поради обаче, че " Росенец " е обект от голяма важност за националната сигурност на страната и страната има правото да упражнява своите " полицейски " пълномощия върху пристанището. Ако тя упражнява свои суверенни права, с цел да отбрани държавни ползи, сходен ход би бил аргументиран. Макар задграничните вложители да се употребяват със необятен набор от права, страната постоянно има главното право да отбрани своята национална сигурност и публични ползи. Дори и да бъде оспорено от задграничен вложител, в случай че дейностите на страната са добре обосновани, те следва да бъдат почетени при възможен спор.
Вземането на неочаквани и недобре обосновани решения от страна на страната би породило съществени терзания у бъдещи огромни задгранични вложители. Последствия за бизнеса
Освен очевидния резултат върху " Лукойл " предприемането на непряко наложително отчуждаване от страна на страната би имало неподходящ резултат върху бизнес климата в страната, тъй като ще го направи непредвидим и нерешителен. Бързите дейности и вземането на неочаквани и недобре обосновани основни стопански решения, без съответния разбор, биха породили съществени терзания у бъдещи огромни задгранични вложители.

Допълнително сходни дейности биха довели до големи загуби за хазната, директно засягащи българския поданик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР