© Анелия Николова Ако Румен Радев направи проект, той направо

...
© Анелия Николова Ако Румен Радев направи проект, той направо
Коментари Харесай

Мнения Daily - Може ли Станишев да свали Нинова в БСП

© Анелия Николова Ако Румен Радев направи план, той напряко ще заличи Българска социалистическа партия. Още по тематиката
Мнения Daily - Ако български компании банкрутират, ще дойдат по-добри

И още: Вместо да печели благосклонности, Русия реагира с бомби и ракети; Активизирането на работната мощ е най-вече при възрастните
21 май 2018
Мнения Daily - Разказът за фантазии, разнообразни от " талончета ", е неразрешен

И още: За мен Бахаров е чао; Защо някои лечебни заведения затъват, а други не?
17 май 2018 Модерно ляво

Може ли Станишев да смъкна Нинова в Българска социалистическа партия

От коментар на някогашния дипломат в Русия Илиян Василев

Слуховете, че Станишев желае да размени Нинова на върха на Българска социалистическа партия могат и да отразяват действителни процеси. С Нинова и курсът и срещу Европейски Съюз и НАТО, Българска социалистическа партия на процедура се лиши от всевъзможен късмет да ръководи. Само задоволително европеизирана Българска социалистическа партия може да победи или да образува държавно управление, изключително против ГЕРБ.

В настоящия си Ниновски интервал столетницата стигна тавана на вероятното си въздействие, само че 10 Райчевци и Стойчевци не могат да и завоюват изборното състезание с този евразийски крен, с Герговци, Таско Ерменковци, Овчаровци и със възкръсване на трупове като АЕЦ " Белене ", които ще настроят цяла Европа против нас - като начало Гърция и Австрия.

Ако си спомняте един значим подробност, колкото и Първанов и Овчаров да натискаха Станишев, той не подписа окончателния контракт за АЕЦ " Белене ". НЕК финансираще главно от оборотния си поток, като през 2008 година взе заем от Парибас за 250 милиона евро, само че това покри потребностите главно на консултантите.

Да напомним - към юли 2009 година, разноските по АЕЦ " Белене ", според данни на БЕХ, са 430 446 915 евро. За разработка на техническия план са изхарчени 161 148 071 евро, за ремонт и почистване на строителната площадка - 77 847 351 евро. За поръчка на съоръжение с дълъг период на произвеждане са изхарчени 89 409 322 евро, за консултанти и инженер - 90 126 024 евро, а за БНП " Париба " заем и лихви са 11 916 148 евро. Към момента - сметката е над милиард и двеста милиона $, т.е. главната част от заплащанията са станали по времето на кабинета Борисов.

Трайчо Трайков още си мълчи за това, кой е наредил на Красимир Първанов да подпише " съдбовния " анекс, поради който загубихме делото в арбитражния съд, само че е ясно кой е единствения фактор над него, като министър на енергетиката, в положение и с власт да подреди да се прескочи министъра. Доказателствата са повече от ясни - Трайков го уволниха за това твърдоглавие, а Красимир Първанов и през днешния ден е фактор - по персонално гледище на Борисов през днешния ден е заместител министър на енергетиката.

А в Българска социалистическа партия има хора, които въпреки всичко имат интерес в миналото да ръководят, да не приказваме, че като всяка огромна партия с искания, дългото престояване в съпротива, сигурно ще роди други възможности в ляво. За това избират да не приказват, само че в случай че Румен Радев направи план, той напряко ще заличи Българска социалистическа партия. Румен Радев в този момент ще се опита да контракти обособена пътека за бизнес с Русия по линия на двата енергийни плана, само че е жертван. Всичко значително зависи от държавното управление.

Проблемът на този вид е, че Борисов към този момент е направил много покупко-продажби със Станишев и по никакъв начин не е несъмнено, че евролидерът на ПЕС ще тръгне да си нарушава интернационалния хатър с някакви национални терзания на неговите съпартийци. Освен това предстоят избори за началник на ПЕС и на Станишев не му би трябвало " на хълм лозе ", тъй като въпреки всичко Българска социалистическа партия би трябвало да го издигне.

-----------
Силно се усили и въздействието на военните върху съветската външна политика.

" Тих фронт "

Спецслужбите диктуват решенията в Кремъл

От коментар на Франк Херолд за " Дер Тагесшпигел ". Преводът е на " Клуб Z "

Фотограф: Sputnik
Когато през март с тирада към нацията Путин приготвяше четвъртия си президентски мандат, външнополитическата тема напълно беше под знака на военна мощност и борба със Запада. Руският президент обрисува Русия като обсадена от всички страни цитадела и показа цялостен азбучник от " оръжия знамение ". Това трябваше освен да успокои личния му народ, а да сплаши Запада. Едва встъпил в служба обаче той разгласи, че за пръв път от години разноските за въоръжаване ще се съкратят.

Курсът на Путин е ориентиран към това, Русия още веднъж да влезе в ролята на велика мощ, каквато в международната политика играеше Съветският съюз. В това той съзира историческата си задача. Става дума за две съществени неща.

Залагайки на многополюсен международен ред, Москва желае да преодолее устрема на Съединени американски щати да са единствен международен водач. Путин би бил удовлетворен и от биполярен свят, доминиран от Съединени американски щати и Русия след реализирани договорености на равни начала. Но първичните очаквания, че такива договорености биха могли да са вероятни с Тръмп, в това време се разрушиха на пух и прахуляк. Второ - Владимир Путин не има вяра, че може да има настоящ демократичен международен ред, както го съзират Германия и Франция. За Путин международната политика е игра, при която значително се залага на правото на по-силния. Ако някой завоюва, другият би трябвало да даде нещо в подмяна.

Всички съществени решения по въпросите на външната политика, на политиката на сигурност и защита естествено ги взима Путин и то от две десетилетия. Що се отнася до съответните механизми по определянето на курса в Кремъл, нищо не прониква на открито. Руски анализатори са сигурни, че по въпросите на международната политика Путин не се доверява на съвета на остарелия си другарски кръг, както го прави в други области, а на същински специалисти. Най-важният измежду тях не играе съвсем никаква роля при общественото усещане на Запад. Това е шефът на Националния съвет по сигурността Николай Патрушев, който, както и Путин, е почнал кариерата си в Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Стратегията не се дефинира и от външнополитическия хайлайф, който обаче може да набира разбори. Решаващи са тайните служби. В момента те действат като " общоприет щаб на войска по време на война ", се показва в наскоро оповестен разбор на московския център " Карнеги ". Поради актуалното напрежение мощно се усили и въздействието на военните върху външната политика. Обратното – олигарсите, властови фактор, който през първите години от господството на Путин не беше за подценяване, в това време са мощно подвластни от Кремъл, с цел да могат да прокарват свои визии за ролята на Русия в света или даже единствено във връзка с международната стопанска система.

Въпреки рецесията в връзките със Запада и възходящите напрежения в редица райони по света, където Русия се ангажира най-вече военно, се удаде вътрешната непоклатимост да бъде непокътната. Нещо повече. Отправеният апел към патриотизма на руснаците поради дебнещи от всички страни рискове се трансформира в най-важната колона за властта на Путин. В изискванията на непрестанна борба модернизирането на страната и извънредно наложителните стопански и обществени промени, които при започване на четвъртия си президентски мандат Путин разгласи, буксуват.

---------- Абитуриент- ският кич е единствено синдром.

Причини и следствия

Изражда ли се младото потомство

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Анелия Николова
Абитуриентските балове едвам са почнали, кулминационната точка занапред следва, а медиите към този момент са заляти с " вести ". Скоро ще последва обичаното по това време на годината занятие за медиите и обществените мрежи: възмущението, подигравките, обвиняванията и обобщенията: Суета, чалга, кич и долнопробност. Нелепо фукане и самочувствие без покритие. Безсмислено и неуместно пилеене на пари...

Цялото това вайкане е ненапълно пресилено и ненужно. Абитуриентските балове постоянно са изглеждали малко безсмислени, само че ги е имало и ще ги има. А около тях постоянно е имало и неизбежно ще има изкуствена еуфория, младежко неблагоразумие, безсъдържателност и нецензурност. За баловете, несъмнено, също би трябвало да се приказва, само че те са единствено признак. Голямата, същинската тематика обаче е: какви са децата ни и какво бъдеще ги чака?

Отговорите на тези въпроси изискват задълбочено научно проучване, каквото най-малко на мен не ми е известно. Има обаче явни и безспорни неща.

Първо, описаната дотук картина сигурно е изкривена и непълна – поради желанията и усета на доста от медиите към отрицателното, а и тъй като пошлостта по принцип е доста по-шумна и нападателна. Второ, същинската картина е безпределно по-пъстра. Да твърдим противоположното, значи да приемем, че всички сме малуомни, впиянчени, мързеливи чалгаджии – безотговорни, безполезни и безнадеждни. Защото зрелостниците са такива, каквито са и възрастните.

И трето, съпътстващите медийната картина подигравателни и неоправдателни мнения са несправедливи. Защото, каквито и да са минусите на днешните зрелостници, отговорността и виновността за тях е на първо място на предходните генерации.

Най-очевидният образец за това е със систематичния, дълготраен неуспех на опитите за реформиране и модернизиране на българското обучение. По този въпрос, в действителност, са налични и справедливи данни. Над 40% от зрелостниците имат единствено най-елементарни знания и умения по математика. Горе долу същият % не схващат смисъла на това, което четат (ако изобщо четат).

Но казусът е надалеч освен в образованието, а и в някои отвратителни особености на така наречен български преход: шуробаджанащината; корупцията; изборното използване на закона; популизмът; олигархичната хватка върху институциите, стопанската система, публичните запаси и медиите; проведеното систематично дезинформиране и баламосване на популацията посредством замяна на обстоятелства и ценности; опростачването, мутризацията и чалгизирането на така наречен политически хайлайф, изблъскал и отвратил от властта всичко живо, което съчетава в себе си просветеност, подготвеност и честност...

В своята цялост всички тези феномени основават социална атмосфера, чието мощно влияние тласка най-младите към повърхностностност в мисленето и експанзия в държанието, внушава им, че образованието, знанието, персоналните качества и старания не са гаранция и даже нямат връзка с триумфа в живота, натрапва им лъжливи модели за подражателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР