Човечеството навлезе в ерата на алгоритмичните войни. Това беше обявено

...
Човечеството навлезе в ерата на алгоритмичните войни. Това беше обявено
Коментари Харесай

За алгоритмичните войни на бъдещето

Човечеството навлезе в ерата на алгоритмичните войни. Това беше оповестено през декември 2020 година от помощник-секретаря на военновъздушните сили Уил Ропър в изявление за Popular Mechanics, говорейки за сполучливото потребление на система с изкуствен интелект (ИИ) като втори водач на самолета за въздушно разузнаване U-2 Dragon Lady. Съгласно прес-релиза на военновъздушните сили, логаритъмът за изкуствен интелект, наименуван ARTUµ, е бил виновен за сензорния надзор и тактическата навигация по време на този полет.

Пилотът и ARTUµ направиха разследващ полет по време на симулиран ракетен удар. Основната задача на AI беше да откри противников пускови установки, до момента в който водачът - човек търсеше противников самолети. Според Roper, ARTUµ е модифицирана версия на логаритъм за игра, който превъзхожда хората в игри като шах и го. Резултатите от полета бяха толкоз обещаващи, че функционалността за електронна война беше добавена към идната задача на ARTUµ.

„ Както всеки водач, ARTU има мощни и слаби страни “, написа Ропър. „ Разбирането им, с цел да подготвим както хората, по този начин и ИИ за новата епоха на алгоритмична война, е идната ни наложителна стъпка. Или ставаме научна фантастика, или ставаме история. "

„ За да се борим и да спечелим в предстоящ спор с еднакъв съперник, би трябвало да имаме решаващо цифрово преимущество “, сподели началникът на щаба на военновъздушните сили военачалник Чарлз Браун. „ Изкуственият разсъдък ще играе решаваща роля за постигането на това преимущество. “

Разработването на бойни логаритми в Съединените щати стартира през април 2017 година със основаването под егидата на DIA ( Defence Intelligence Agency, DIA ) на Combat Algorithmic Warfare Cross-Functional Team, прочут като плана Maven.

Проектът е предопределен да усъвършенства успеваемостта на разбора на данните от въздушното разузнаване. Първият сполучлив опит на плана беше анализът на видеоданни от БПЛА MQ-1C Gray Eagle и MQ-9 Reaper. Един разследващ дрон доставя терабайти разследваща информация на ден. Преди ИИ да бъде включен в разбора на тези данни, аналитичният екип трябваше да работи 24 часа дневно, с цел да употребява единствено част от сензорните данни единствено от един дрон. ИИ /AI/, по-специално ARTUµ, прави това за секунди.

През 2018 година Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласява отчет „ Изкуственият разсъдък. Стратегия. Използване на ИИ за поощряване на нашата сигурност и разцвет ”( Artificial intelligence. Strategy. Harnessing AI to promote our security and prosperity), който обрисува възгледите на Пентагона по отношение на потреблението на капацитета на ИИ технологията в алгоритмични войни.

Съвместният център за изкуствен интелект (JAIC), основан през 2018 година, е предназначен да вкара системи за изкуствен интелект във всички структурни звена на американската войска. Джак Шанахан, някогашен началник на плана Maven и основен идеолог на алгоритмичните войни, оглави JAIC.

Основната област на интерес на JAIC е Neuromorphic computing. Терминът " невроморфен " във връзка с изчислителните системи значи, че тяхната архитектура се основава на правилата на мозъка. Невроморфната система е отклоняване от класическата компютърна архитектура на декор Нойман.

В архитектурата на декор Нойман изчислителните блокове и блоковете на паметта са разграничени. Основната разлика сред архитектурата на невроморфните процесори и класическата архитектура е, че те комбинират памет и изчислителни ядра, а дистанцията за транспорт на данни е сведено до най-малко. Това минимизира латентността и потреблението на сила.

Невроморфните процесори, за разлика от класическите, не се нуждаят от достъп до памет (или регистри) и добиване на данни от там - цялата информация към този момент се съхранява в изкуствени неврони. По този метод става допустимо да се обработват огромни данни на периферни устройства, без да се свързва спомагателна изчислителна мощ.

Една от главните области на проучванията на JAIC е основаването на невроморфни мрежи от по този начин наречените мемристори (резистори с памет). Мемристорите са микроелектронни детайли, които могат да трансформират съпротивлението си според от количеството ток, минал през тях преди този момент. Те имат „ памет “, тъй че се планува да имат бъдеще като устройства за предпазване или микрочипове. През 2015 година инженери от Калифорнийския университет в Санта Барбара сътвориха първата изкуствена невронна мрежа, напълно основана на мемристори.

През февруари 2022 година JAIC беше интегриран в Генерална дирекция за дигитален и изкуствен интелект ( CDAO ). Начело на CDAO този път беше подложен граждански - експерт по машинно образование, лекар по компютърни науки, професор Крейг Мартел.

В края на 2022 година, The Washington Post разгласява намерено пропагандна публикация на Дейвид Игнациус, в която се приказва за потреблението на алгоритмични технологии за разследващи цели от украинските въоръжени сили. В обявата не се загатват нито JAIC, нито CDAO, става дума за програмен продукт, възложен от американската компания Palantir на въоръжените сили на Украйна.

Palantir е ИИ система за разбор на огромни данни благодарение на невроморфни мрежи, с помощта на която командването на въоръжените сили на Украйна, съгласно Игнациус, разполага с сходни цифрови карти на театъра на военните дейности в Източна Украйна. Но фактът, че въоръжените сили на Украйна не употребяват разработките на JAIC и CDAO, демонстрира, че украинската войска няма право да употребява най-модерните версии на американските бойни логаритми.

Алгоритмичните войни в бъдещето няма да се лимитират до разузнаването. Предвижда се те да бъдат употребявани, наред с други неща, в кибер интервенции. Алгоритмите ще могат да откриват и употребяват уязвимостите във вражеските кибер мрежи, като в същото време прогонват нападателите от своите лични мрежи.

В момента „ университетският и политически спор има наклонност да се концентрира върху опасността от изцяло самостоятелни оръжия, които вземат решения за живота и гибелта “, написа Лорън Гулд, откривател от университета в Утрехт в Холандия.

Даден е и образец. Според отчет на специалисти на Организация на обединените нации, напролет на 2020 година, по време на боевете в Либия, ударният квадрокоптер KARGU-2 на турската компания STM самостоятелно нападна отстъпващите бойци на либийския фелдмаршал Хафтар.

Дронът независимо се насочи към един от бойците и без заповед на оператора създаде гибелен изстрел. Военни специалисти потвърдиха, че това е първият прочут случай, когато военен робот независимо е взел решение да отстрани врага.

Американските анализатори свеждат сходни случаи до неточности на AI. „ Проблемът е, че когато те (AI) вършат неточности, те вършат неточности по метод, който никой човек в никакъв случай не би направил “, обичаше да споделя Арати Прабхакар, шеф на DARPA по време на президентството на Барак Обама.

Подготвяйки се за алгоритмични войни, Съединените щати и техните съдружници създават освен разследващи платформи, само че и изцяло самостоятелни оръжейни системи, които независимо търсят цел и независимо вземат решение за унищожаването й, без значение от следствията от вероятните неточности на такива системи.

Управляваните от AI самостоятелни оръжейни системи са гръбнакът на военната тактика на Съединени американски щати през днешния ден. Тази тактика, съгласно Пентагона, би трябвало да обезпечи международно водачество, на първо място във военната сфера.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР