Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за

...
Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за
Коментари Харесай

Радев: Няма да кажем "да" на Северна Македония, докато там се случва това! ВИДЕО

Членството на Република Северна Македония е от изключителна значимост за района, съобщи президентът Румен Радев в Словения.

„ През май заварихме връзките в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз. Същността на казуса е систематичната дебългаризация. Системното заличаване на българското културно-историческо завещание в тази страна “, сподели държавният ни глава, представен от Българска национална телевизия.

"Нашите позиции са ясни - до момента в който този развой продължава и са подтискани съществени права, ние няма по какъв начин да кажем "да " на плана. Това не е несъгласие, не е стопиране на процеса, би трябвало да се почитат европейските правила, би трябвало да се изкорени езикът на омразата ", добави Румен Радев.

Ключът към единодушието на България за начало на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз не е комплициран и зависи от това Скопие да съблюдава абсолютно Договора за другарство и добросъседство, подписан през 2017 година, съобщи Радев.

„ На първо място македонските българи да бъдат в действителност равнопоставени с другите седем съставни елементи от народа, които са категорично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние поддържаме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната ", сподели той.

"На второ място – това значи македонските българи да бъдат съответно отразени като националност и като брой в процеса на броене, в неговите резултати ", добави Радев.

"На трето място, по този начин както бе приета историческата истина в връзките с Гърция, по този начин следва да бъде приета и историческата истина в връзките с България. Обективните обстоятелства от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно пояснение, приемането и използването на нашето единодушие следва да получи ефикасни гаранции от Европейски Съюз, каквито прецеденти към този момент има в преговорните процеси и време е за исторически взаимни отстъпки и помиряване “, сподели президентът.

Радев чака от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели решения. „ Скъсване дефинитивно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България, и вземането на ясни решения, които да отворят най-накрая вероятността на нашите братя към европейско участие “.

Държавният глава Румен Радев съставлява България на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която се организира през днешния ден в Бърдо, Словения.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР