Черният чай търпи най-продължителна обработка от всички останали чайове. Минава

...
Черният чай търпи най-продължителна обработка от всички останали чайове. Минава
Коментари Харесай

Черният чай е полезен за диабетици

Черният чай търпи най-продължителна обработка от всички останали чайове. Минава през цялостен развой на ферментация. Именно дългият развой на обработка дефинира черният цвят на напитката. Вкусът му може да е от плодов до лют.

Консумацията на черен чай се счита за извънредно потребна. Той е един от най-хубавите заместители на кафето, защото количествата на кофеин в него са малко, само че задоволително, с цел да подкрепят притока на кръв в мозъка. А е потвърдено, че дребните количества кофеин защищават сърцето.

Черният чай е подлаган на редица проучвания. Японски учени потвърдиха, че постоянната консумация на този тип чай потиска нездравословните последствия от мазните храни за организма. А те водят до диабет от вид 2.

 Ползи от черния чай

Американски и британски физиолози пък неотдавна изследваха действието на черния чай върху кръвната захар на опитни животни. В 75% от зайците, които получавали дестилат от чая, равнището на кръвната захар се понижавало в течение на 2 часа с цели 30%.

Връщането на предходното равнище пък ставало извънредно постепенно. Учените заключват, че настоящото вещество в чая е теафкавин. То се получава при ферментацията, през която минават листата на черният чай.

За съпоставяне по този начин потребният зелени чай няма този резултат. Теафлавинът блокира работата на ензима амилаза, който разгражда нишестето. Така, нишестето от тестените произведения, картофите и други храни, съдържащи го, не се раздира на глюкозни молекули.

 Диабетици

По този метод в кръвта попада по-малко глюкоза. От всичко това излиза, че 2 – 3 чаши черен чай на ден са доста добра добавка към диетата при диабет у възрастните. Черният чай даже може да предотврати появяването на диабет.

Освен тези, черният чай има и голям брой други потребни и здравословни изгоди върху организма. Горещата напитка понижава заплахата от сърдечни проблеми, рак и заболяването на Паркинсон.

Както с всяко нещо, обаче, и с потреблението на черен чай би трябвало да се внимава. Наред с изгодите си, при несъразмерна приложимост той може да довее и до неприятни последствия.

Прекаляването с чая не се предлага поради съдържащия се в него кофеин. Той е в дребни количества, само че се усвоява доста по-бързо от организма, в сравнение с този в кафето. А когато е в огромни дози, натоварва цялата система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР