btv Туристи, попаднали на мястото, остават поразени от видяното. Става дума

...
btv
Туристи, попаднали на мястото, остават поразени от видяното. Става дума
Коментари Харесай

Туристи поразени от видяното край Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор

 btv Туристи, попаднали на мястото, остават изумени от видяното. Става дума за настъпление от гъсеници в горите край Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор. Заради голямото им количество хиляди дървета в региона съхнат. От земеделското министерство потвърдиха за огнището и обясниха, че се взимат ограничения. 

" Не е останало нищо от листата, на всяко листо има по няколко гъсеници, безусловно ги изяждат, а това е скъпо дърво, дъбово. Свещеното тракийско дърво си отпътува! ", описа Камелина Попова.

За към месец пълчищата от гъсеници съумяват да изядат листата нацяло едно огромно дърво. 

Насекомото гъботворка е нападнало близо 36 000 декара държавни и общински гори в Източна Стара планина. След проучване, осъществено от специалисти от Лесозащитната станция във Варна и учени от Българска академия на науките, е решено да не се пръска с препарат, а да се употребява по-щадящ способ.

" Заради наложените ограничения за пандемията беше отсрочено за една година началото на биологичната битка, като трябваше да пристигна екип от София, който да интродуцира една гъба, която пречи на развиването на гъсеницата ", изясни инж. Димитър Мандулев,  директор на Държавно ловно стопанство " Несебър “.

Докато гъсениците станат пеперуди, развиването на гъбата ще спре унищожаването на листата, споделят специалистите.

" Няма нищо унищожено, няма заплаха за гората. Това, което виждате, ще бъде след няколко седмици още веднъж зелено ", добави Мандулев. 

Няма заплаха от изсъхване на дърветата, безапелационни са от горското стопанство, оповестява btv.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР