От следващият петък трябва да заработи новата система за освидетелстване

...
От следващият петък трябва да заработи новата система за освидетелстване
Коментари Харесай

Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с пациенти от други градове

От идващият петък би трябвало да проработи новата система за освидетелстване от експертно лекарски комисии. Според смяната към този момент ще има система за инцидентно систематизиране на заявките за издаване на ТЕЛК. Броени дни преди старта, лекари споделят, че не знаят по какъв начин ще работят с пациенти от други градове. А от Здравното министерство прецизират, че задачата е да се реализира по-равномерно систематизиране на работата на комисиите, с което да се подсигурява по-справедлив достъп. 

За Минчо Коралски главният проблем, който би трябвало да бъде решен, не е в инцидентното систематизиране на случаите, а в това да има задоволително комисии, с задоволително стимулиран състав.

" Този принцип на инцидентното систематизиране, в случай че е взаимстван от правосъдната система, едно е да има инцидентно систематизиране на делата вътре в границите на един съд. Тоест дали човек ще се яви в зала 3 или зала 4, когато става въпрос за Районния съд няма никакво значение, по напълно друг метод стои въпросът тогава, когато това инцидентно систематизиране се разгръща върху територията на цялата страна ", уточни пред NOVA Минчо Коралски, някогашен шеф на Изпълнителна организация за хората с увреждания.

Повече от две години лекар Вергиния Тодорова работи в ТЕЛК Монтана, а сега е неин ръководител. Според нея новата система за инцидентно систематизиране на случаите няма да забърза процедурата по издаване на решенията и даже чака усложнения.

Споделя, че още няма яснота изцяло по новата система, само че има определени инструкции. " Как ще бъдат уведомявани лицата за спомагателни документи, дали в действителност ще има разглеждане единствено по документи или и опция за обзор на пациент от друго обитаемо място, което в някои моменти е по-скоро не наложително. Къде ще бъде заверявано едно готово решение, тъй като в случай че индивидът е от Пловдив или от Стара Загора къде ще бъде връчено ", попита тя.

В понеделник следва национално образование за картотеката на ТЕЛК, от което лекарите чакат да схванат какви досиета ще получават и по какъв начин ще се случва обработването на документи.

Коралски на собствен ред разяснява, че задачата не е системата да се нагоди към хората с увреждания, каквато е практиката във всички страни, ние желаеме хората с увреждания да се нагодят към системата.

От Министерство на здравеопазването прецизираха, че електронната система за инцидентно систематизиране на случаите към този момент е подготвена. " Целта е да се реализира по-равномерно систематизиране на работата на комисиите, с което да се подсигурява по-справедлив достъп на хората до тези услуги. По създание работата на ТЕЛК не се трансформира, заради което не е належащо да бъдат изпращани инструкции ", показаха от министерството.

По данни на Здравното министерство все още 30 лекари са минали физическо образование в НЕЛК, а други 78 – отдалечено образование. През идната седмица предстоят още образования. Така над 120 медицински лица ще бъдат подготвени и ще работят в новоразкритите 67 комисии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР