България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС и

...
България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС и
Коментари Харесай

Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС и демократичната общност на агресията срещу Украйна

България остава напълно ангажирана с отговора на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на съветската експанзия против Украйна. Това съобщи служебният министър председател Димитър Главчев на Срещата на върха за мир в Бюргенщок.

Ето какво написа министър-председателят във Фейсбук:

Пристигнах в швейцарския курорт Бюргенщок, където ще вземам участие в Първата среща на върха за мир в Украйна. Бях посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски.

В основата на форума е самодейността " Формула за мир “, която беше показана от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 година по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален проект от 10 точки (стълба), чиято цел е преустановяване на войната в Украйна и реализиране на изчерпателен, обективен и дълготраен мир, в основата на който е опазване на териториалната целокупност на Украйна.

Първата среща на върха за мир в Украйна, се организира в швейцарския курорт Бюргенщок. Лидерите дискутират основаването на ясна рамка за преустановяване на войната, даване на гаранции за сигурност, установяване на условия за следвоенно споразумяване, координиране на изискванията за финансиране на възобновяване на Украйна.

България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на съветска военна експанзия против Украйна. Страната ни продължава да поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност. България поддържа и евроатлантическата вероятност на украинската страна. Свидетелство за това е признатата на 6 юли 2023 година от Народното събрание Декларация за поддръжка за участие на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Съюза и признава значимия прогрес, който страната е постигнала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР