Междувременно основните централни банки в света до голяма степен започнаха

...
Междувременно основните централни банки в света до голяма степен започнаха
Коментари Харесай

Цените на златото и среброто скочиха на фона на глобалната несигу...

Междувременно главните централни банки в света значително започнаха да облекчават паричната политика и да понижават лихвените проценти, заяви „ Евронюз “.

 

На 21 октомври Китайската национална банка (КНБ) намали главните лихвени проценти по ипотечните заеми с повече от предстоящото в опит да подтиква стопанската система. Това докара до повишение на цените на суровините, в това число на златото и среброто.

 

Спот цената на златото се увеличи с 0,32% до 2730 щатски $ за тройунция, а фючърсите върху златото на борсата Comex – с 0,59% до 2746 щатски $ за тройунция, като и двете доближиха нови рекордни стойности за четвърти следващ търговски ден. Фючърсите върху среброто се покачиха с 3,12% до 34,30 $ за тройунция, като също доближиха нов връх.

 

Китай намали 1-годишния и 5-годишния си главен лихвен % по заемите (ОЛП) с 0,25% до рекордно ниски равнища от надлежно 3,10% и 3,60% в опит да съживи стопанската система си.

 

Едногодишният ОЛП служи като референтен лихвен % за множеството нови и непогасени корпоративни и битови заеми, до момента в който 5-годишният ОЛП се употребява най-вече за лихвите по ипотечните заеми.

Въпреки че съкращенията бяха необятно предстоящи, дълбочината на понижението, която малко надвишава предстоящите 0,2%, изненада пазарите. Възможно е цените на металите да са реагирали на решението и да са се повишили в допълнение след новината.

Всъщност цените и на златото, и на среброто се покачиха на 18 октомври, когато шефът на КНБ Пан Гуншън приказва на финансов конгрес, акцентирайки, че референтните лихвени проценти по заемите ще бъдат понижени с 0,2% до 0,25%.

Той означи, че нормата на наложителните запаси (НЗР) – размерът на паричните средства, които банките би трябвало да държат – ще бъде понижена с още 0,25% до 0,5% до края на годината.

 

Цените на благородните метали нормално не реагират на паричната политика на Китай. Движенията обаче могат да подскажат, че вложителите са склонни да реагират на решенията на банките за понижаване на лихвените проценти, защото понижаването на лихвените проценти понижава разноските за вложения в благородни метали по време на неустановеност.

През септември КНБ ненадейно понижи ОЛП с 0,5%, последвано от необятен пакет от стимулиращи ограничения, включващи намаление на лихвените проценти, директни парични инжекции на фондовия пазар и понижени първични вноски за купувачите на жилища. Това се случи седмица откакто Федералният запас вкара своето доста намаляване на лихвените проценти с 0,5% през септември.

 

Миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) също извърши необятно предстоящото трето за годината намаляване на лихвените проценти. Инвеститорите трупаха сигурни активи, изключително злато, като средство за опазване на цената в изискванията на възходящо геополитическо напрежение. Среброто нормално следва наклонността при златото, въпреки и с по-голяма волатилност.

 

В Близкия изток се оповестява, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху води диалози с висши чиновници по сигурността след детонацията на дрон на Хизбула наоколо до частната му резиденция в неделя. Финансовите пазари наблюдават от близко опцията за по-нататъшна ескалация на спора сред Израел и подкрепяната от Иран ливанска формация.

Междувременно президентските избори в Съединени американски щати на 5 ноември се обрисуват като близка конкуренция сред Доналд Тръмп и Камала Харис, съгласно последните социологически изследвания.

 

Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в Oanda, счита, че възходящият тренд на златото е бил „ индиректно заздравен “ от „ възходящите шансове Тръмп да завоюва изборите “.

 

Победата на Тръмп би могла да внесе спомагателна неустановеност в международната стопанска система. Това ще се отрази на американските мита върху артикули от Китай и Европа, на продължаващата война в Украйна и на възходящия държавен дълг на Съединени американски щати.

 

„ Като се има поради, че „ великодушното “ предложение на Тръмп за понижаване на корпоративния налог (от 21% на 15%) евентуално в допълнение ще усили федералния недостиг на Съединени американски щати, пазарът може да стартира да слага под въпрос кредитоспособността на американското държавно управление, което евентуално да подкопае доверието в американските държавни скъпи бумаги и да ускори златото “, сподели Уонг.

 

Потенциалната победа на Тръмп обаче може също по този начин да ускори щатския $ и да ограничи облагите на златото заради негативната корелация сред $ и цените на златото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР