Фас, хвърлен на земята, боклуци из полянките и разни други

...
Фас, хвърлен на земята, боклуци из полянките и разни други
Коментари Харесай

Мамо, защо? Състоянието на улица в Пловдив провокира детски въпроси СНИМКИ

Фас, хвърлен на земята, отпадъци из полянките и всякакви други ежедневни " дребни " нарушавания.

Често в забързаното всекидневие не ги доглеждаме напълно, а те се натрупат - до момента в който в един миг не видим мащаба им, който оформя средата ни на живот. Но по какъв начин ги възприемат най-малките? Децата на Пловдив, които порастват по същите тези улици, които на разположение с родителите си обикалят улиците под тепетата?

Отговор ни дава майка от Пловдив, която споделя за въпросите, които получила от детето си, до момента в който вървяли по оживената улица " Михалаки Георгиев " в най-големия квартал на града -  " Кючук Париж ".

" Неделна разходка по " централната " за квартала " Михалаки Георгиев ". - " Мамо, за какво дамата си метна боклука до коша, а не вътре?! А пък си е поставила червило да е красива... Мамо, ние в какъв тъкмо живеем?! Защо всички е толкоз неприятно и мръсно?! ", тази къса преживелица тя споделя в огромна група на пловдивския квартал във Фейсбук.

Дамата илюстрира и в фотоси средата, през която предходна с детето си, а фрагментите са повече от красноречиви. Зелени площи били превърнати в места за мятане не фасове и ненужни опаковки. Стара мебелировка се валяла край дърветата, захвърлена в калта. 

Кошчета за боклук преливали от отпакъци, а остарели бутки за вестници се трансформирали в грозни стени за лепене на разгласи. Не липсват и изоставени коли, както и пловдивчани, ровещи в кофите за боклук.

За броени часове обявата събира десетки реакции и мнения. Пловдивчани са съгласни, че проблем с чистотата по улиците има, като считат, че са нужни и ограничения. Те обаче не подминават една неуместна истина - постоянно за непозволено хвърлените боклуци - и в дребни, и в огромни количества, са отговорни недобросъвестни локални поданици. Пловдивчани са и на мнение, че би трябвало да се дава позитивен персонален образец.

Вижте някои от мненията, предизвикани от обявата на дамата:

" Трябва да им обясняваме на децата и да им демонстрираме. Един тип да им кажем, че тази постъпка е неприятна и нискоинтелигентна. В същото време да им даваме образец, като ние не го вършим и даже като си позволим понякога да вдигнем и някой непознат отпадък. С очакване и гледане няма да стане, а ние също можем, в случай че желаяме. Хайде да желаяме и да го вършим ", разяснява Михаил Гогов.

" Целият квартал е непоносимо замърсен. Такова нещо в никакъв случай не е било! ", твърди Богдан Мицев.

" Споко и по-зле ще става ", оптимист е Йордан Ташев.

" Преди 1 месец чистихме с 9-годишния ми наследник към блока. Чак матрак изхвърлиха в този момент. Не става по този начин, новодомци. Скоро боклуците ще са повече от вас! ", споделя Неда Коцева.

" Да излезем и да съберем боклуците към нашият блок с децата си, би трябвало и персонална самодейност. Държавата я няма ", разяснява Нина Георгиева.

Снимки: Яна Гарова

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР