Министърът на туризма на Република България Евтим Милошев и министърът

...
Министърът на туризма на Република България Евтим Милошев и министърът
Коментари Харесай

Засилвалваме туристическите отношения с тази малка балканска държава, ще имаме и самолетна линия

Министърът на туризма на Република България Евтим Милошев и министърът на туризма на Черна гора Симонида Кордич подписаха План за взаимни дейности в региона на туризма за интервала 2025-2027 година С този документ двете страни поемат ангажимент за усилване на съдействието в основни туристически посоки, в това число зимен, културен, винен, поклоннически и СПА туризъм, както и показаха воля за обезпечаване на въздушна съгласуваност сред балканските столици.

Подписването на проекта, препоръчан от българската страна, е резултат от поканата за аудиенция на министър Кордич, отправена към министър Милошев по време на тяхната среща в Япония през месец септември 2024 година Основната посока на диалозите на министър Милошев и министъра на туризма на Черна гора Симонида Кордич бе неговата концепция за основаване на интегриран туристически артикул " Дестинация Балкани “, който ще даде опция за създаване на общи туристически пакети, ориентирани към туристи от далечни дестинации като Япония и Съединени американски щати.

" За нас, балканските нации, не е печелившо да сме в конкуренция на тематика туризъм. Светът и туристите от далечни дестинации ни одобряват като един регион с неповторима просвета, впечатляващо историческо завещание, вкусна храна и изискано вино. Туристите от презокеанските страни желаят да посетят няколко страни в границите на едно пътешестване. Ако създадем общ интегриран артикул, Балканите ще бъдат доста по-атрактивни на международната туристическа карта, “ съобщи министър Милошев.

Министър Кордич акцентира смисъла на проекта, като съобщи: " Важно е да имаме официална рамка за нашето сполучливо съдействие. Надявам се скоро да предприемем съответни стъпки, с цел да сближим Черна гора и България и да се представим дружно пред туристите от по-далечните пазари. От значително значение е да демонстрираме политическа воля и да осигурим благоприятни условия за икономическо съдействие в интерес на двете страни. Туризмът е мост, туризмът е входна точка, и когато този мост бъде отворен, през него минават голям брой стопански действия. “

Подписването на този проект е значима стъпка към реализирането на визията за " Дестинация Балкани “ и е основен детайл за устойчивото развиване на туризма в района. Очаква се напролет на 2025 година да бъде открита директна самолетна линия сред София и Подгорица, което ще улесни освен туристическите, само че и икономическите връзки сред двете страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР