Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия

...
</TD
>Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия
Коментари Харесай

Безплатни изследвания днес в Пловдив

Безплатни проучвания на съществени здравни индикатори и функционалността на белия дроб ще се проведат благодарение на телемедицината през днешния ден от 11 до 15 часа в Дондуковата градина в Пловдив.

Те са част от акцията " 5 минути за ЗДРАВЕ “, която се провежда от РЗИ Пловдив и Български клъстер за цифрови решения и нововъведения в опазването на здравето в партньорство със Сдружение " Въздух за здраве ", Хъбис и биотехнологичната фармацевтична компания Рош България.

Инициативата, която до края на годината ще се организира в още 8 града на страната, има за цел предварителна защита на рака на белия дроб и тютюнопушенето.

Само за 5 минути, до момента в който седи в особено кресло, всеки може да направи своето високотехнологично проучване. Резултатите се изписват на екран и могат да бъдат изпратени на имейл.

Ще бъдат регистрирани индикатори като растеж, тегло и показател на телесната маса, кръвна захар, функционалността на бели дробове (спирометрия), температурата, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен темп и сатурация (насищане на кръвта с кислород). Резултатите ще бъдат коментирани от доктор пулмолог, както и ще бъде показана информация за предварителната защита за рака на белия дроб и тютюнопушенето.

" Технологиите имат основна роля в предварителната защита и ранната диагностика на болесттите. Българският клъстер за цифрови решения и нововъведения в опазването на здравето взе участие в създаването на национални политики за дигитализацията на здравната система и внедряване на софтуерни решения, които да служат за предварителна защита на обществено значими болесттите “, показва Мира Ганова, изпълнителен шеф на организацията.

Според нея новаторската акцията " 5 минути за здраве “ е още един метод обществото да се възползва и запознае с опциите на  телемедицината за проследяващите медицински грижи, ефикасната предварителна защита, диагностика и персонализаран метод на лекуване за пациентите.

Ракът на белия дроб е най-често срещаният тип рак в света. Всяка година вследствие на това заболяване умират повече хора, в сравнение с от рака на гърдата, колоректалния карцином и рака на простатата взети дружно. В международен мащаб от болестта умират 1 590 000 души, като годишно се диагностицират 2,2 млн. души, което е 11,4% от всички случаи на рак.

Данните сочат, че 64% от диагностицираните случаи с заболяването са в напреднал етап. В България броят на новозаболелите от рак на белия дроб през 2021 година е 2527. Един от рисковите фактори за развиване на онкологичното заболяване е тютюнопушенето, което е обвързвано с почти 80% от всички диагностицирани случаи. Други рискови фактори са нечистата околна среда и въздух, излагането на радон и азбест, съществуване на заболяване на белия дроб, като белодробна туберкулоза или хронична обструктивна белодробна болест.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР