Брюксел. Специалната комисия, която Европейският парламент (ЕП) създаде, за да

...
Брюксел. Специалната комисия, която Европейският парламент (ЕП) създаде, за да
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Нелегалният внос на пестициди трябва да спре

Брюксел. Специалната комисия, която Европейският парламент (ЕП) сътвори, с цел да прегледа процедурата на Европейски Съюз за използването на пестициди, одобри отчет по отношение на процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди. Това оповестиха от пресофиса на евродепутата Момчил Неков .
Евродепутатът Момчил Неков е единственият българин в състава на специфичната комисия. Решението на Екологичен потенциал за основаването на работния орган е в отговор на изразените опасения за риска от хербицидната субстанция глифозат. Лицензът за неговото разпространяване в Европейски Съюз беше възобновен от страните членки за петгодишен интервал през ноември 2017 година
Специалната комисия имаше задача да оцени процедурата за даването на позволения за приложимост на пестициди в Европейски Съюз, както и евентуалните пропуски в метода, по който е направена научната оценка на въздействието на тези субстанции и утвърждението за тяхната приложимост.
„ Радвам се, че през днешния ден изразихме мощен сигнал към промишлеността и обществото. Гласувах „ за “ значими рекомендации по отношение на процедурата по разрешаване на пестициди в Специалната комисия по отношение на процедурата за Европейски Съюз за разрешаване на пестициди, с което дефинитивно бе признат отчетът “, сподели Неков.
Около 360 тона незаконни или подправени пестициди са иззети в Европа вследствие на интервенция SILVER AX III (2018), която се координира от Европол с поддръжката на Европейската работа за битка с измамите (OLAF). За 2016 и 2017 година и в България се следи растеж на нарушаванията и хванати незаконни пестициди.
„ Смятам, че незаконният импорт на пестициди би трябвало да спре, тъй като от това страда българското земеделие, пчеларство, само че и публичното здраве. Трябва митниците и на КПП-та да се ускори контролът и да спре този незаконен импорт, тъй като той носи опасности за здравето и на българина. “, добави Момчил Неков.
Евродепутатите от комисията считат, че особено внимание би трябвало да се обръща на резултата върху здравето на хората и животните при процедури по утвърждение на пестициди.
Защитата на публичното здраве и на околната среда би трябвало да имат най-голям приоритет в процедурата по утвърждение потреблението на пестициди.
В признатия отчет по отношение на процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди се споделя, че Европейска комисия и страните членки би трябвало да управляват и прецизно да съблюдават възбраната за импорт на непозволени съставки от трети страни. Много от тези артикули имат по-ниски общоприети по отношение на запазване на здравето на индивида и животните, за това е доста значимо да бъде следено за това, те да не циркулират и да не се употребяват в Европейски Съюз.
Членовете на комисията за използването на пестициди в Европейски Съюз взеха решение да не се употребяват препарати за растителна отбрана (ПРЗ) в области употребявани от необятната общност (места, където има доста хора – градове, централни градски елементи, паркове и т.н.).
Те предложиха посредством актуалните и нови стратегии на Европейски Съюз да се организират изследвания на пестициди с невисок риск или на нехимически способи.
В отчета се приканва Европейска комисия да предложи и включи наложителни ограничения за понижаване на риска в процедурата по утвърждение, като се вземат характерните земеделски, климатични характерности и тези на околната среда, в другите страни членки.
Държавите членки би трябвало по-добре да извършват процедурата по оторизация за да се желаят по-малко дерогации и удължение на периодите за потребление на пестициди, а Европейска комисия да позволява дерогации само при обосновани обстановки по неотложност.
„ Идеята е да се сведат до най-малко дерогациите, примерно за възбрана използването на неоникотиноидни пестициди и да се върви към развойна активност на други дейни субстанции, които не вредят на пчелите. Трябва да се откри баланс сред растителната отбрана, от една страна, и пчеларския бранш, от друга “, разяснява Неков.
Докладът, по отношение на процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди беше признат през вчерашния ден следобед от профилираната комисия към Екологичен потенциал (23 – За, 5 - Против и 1 - Въздържал се). С приемането на отчета завърши мандатът на тази комисия. Очаква се при започване на идната година отчетът да бъде гласуван и признат и в пленарна зала.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР