Броят на иновативните училища в Пловдив се увеличава с всяка

...
Броят на иновативните училища в Пловдив се увеличава с всяка
Коментари Харесай

До края на годината всички 52 общински училища в Пловдив с активирани профили за облачни технологии

" Броят на новаторските учебни заведения в Пловдив се усилва с всяка година. Вече имаме цели образователни заведения, в  които от 1 до 7 клас часовете са проведени в работа по групи, а учителите от ден на ден застават до децата, а не на катедрата “, това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов при откриването на " Световен учебен конгрес България “ за нововъведенията в класната стая.

" До края на календарната година всички 52 общински учебни заведения ще имат задействани профили за облачни технологии, което значи, че през 2019 година над 3000 възпитаници ще имат имейли за достъп до облачната система на учебното заведение с персонални профили, тъй че да могат да работят с нея и с опциите, които тя дава - домашни, класни работи, групови и планови задания, контакти с учителите, работа в интернет “, добави заместник-кметът Стоянов.

Днешният конгрес се организира за четвърти път със съдействието на Община Пловдив и ПУ " Паисий Хилендарски “. В него присъединяване взеха 220 експерти по образованието от 50 обитаеми места, които обмениха опита си от внедряване на нововъведенията в класната стая. Гостуват лектори от Финландия, Холандия, Белгия, а управителна роля в първия панел от програмата е на Тон Дайф – президент на Световен учебен конгрес и експрезидент на Европейската асоциация на учебни шефове.

Според Деница Сачева, заместник-министър на науката и образованието следва новаторските учебни заведения да се затвърдят като процедура през образователната 2019/2020 година, като за тях се обмислят и финансови тласъци под формата на грантове. " Пловдив се обрисува като водач във връзка с въвеждане на нововъведенията в българското обучение “, показа тя.

" Как да се модернизира просветителната система, тъй че да е съответна на бързопроменящата се среда бе главно дискутираната тематика. По думите на заместник-кмета Стефан Стоянов би трябвало да се работи на няколко равнища – по какъв начин променяме класната стая, по какъв начин вършим часовете по-интерактивни и забавни за децата, работа по групи и внедряване на технологии, които да подкрепят просветителния развой да напред, давайки на децата значими умения, които те да имат и да употребяват в бъдеще.

" Идеята е да се дават повече благоприятни условия на децата, които да им бъдат потребни и да получат нужните цифрови умения. Във всички учебни заведения в Пловдив има интернет, подкрепяме ги за създаване на мрежи, закупуване на устройства, интерактивни дъски. Желанието ни е следващата година в най-малко едно учебно заведение всяко дете да има устройство:, заключи Стоянов. По думите му би трябвало да " променим класните стаи, метода на преподаване, да внедрим умни технологии и да дадем повече независимост на учителите “.

  " Употребата на технологии, покачва престижа на учителите и е мотивационен фактор за младите преподаватели. Технологиите са инструмент за реализиране на по-високи резултати. През предходната образователна година 294 учебни заведения са получили статут на новаторски учебни заведения, което е със 100 повече спрямо миналата година. 33 от тези учебни заведения са в Пловдив, което слага града на второ място след столицата, където са 77 “, посочи заместник-министър Сачева и уточни, че извънреден интерес децата демонстрират към роботика, изкуствен интелект, 3D принтиране.

" Пловдив освен се обрисува като град, в който се развива една нова стопанска система на дигиталните-информационни технологии, само че и град, където нововъведенията в образованието стоят преди всичко “, сподели на собствен ред ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

В Пловдив има 12 новаторски учебни заведения. Община Пловдив трета година работи по осъществяване на Монтесори педагогиката в 6 детски градини, където са обхванати над 700 деца. От тази образователна година в " Св. Св. Кирил и Методий “ пилотно започва и първият 1-и клас за образование по метода на Мария Монтесори.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР