Изложбата Атон в рисунки и фотографии“ е доказателство, че отношенията

...
Изложбата Атон в рисунки и фотографии“ е доказателство, че отношенията
Коментари Харесай

Президентът: Отношенията между християните са базирани на взаимно уважение и на споделената мисия за свят, изпълнен с вяра и общи дела за мир

Изложбата " Атон в рисунки и фотографии “ е доказателство, че връзките сред християните са основани на взаимно почитание, съдействие и на общото схващане за задачата да строим свят, изпълнен с религия, вяра и общи каузи за мир, духовно извисяване и благополучие. Това съобщи президентът Румен Радев на откриването на изложбата " Атон в рисунки и фотографии “ на Андрей Янев и Мирослав Дачев в Папския латерански университет в Рим. Събитието се организира под патронажа на президента във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май. Президентът Румен Радев е на посещаване във Ватикана и Италианската република, където управлява българската делегация за обичайна във връзка празника визита от главата на Римокатолическата черква.

" Всеки, посетил Атон знае, че това е едно извънредно съкровено прекарване и духовно извисяване - единствено майсторска снимка и майсторско перо и четка тук не стигат, с цел да се пресъздадат тези съкровени моменти “, акцентира президентът. По думите му е необходимо  примирение, доста религия и духовно извисяване, а създателите на експозицията са съумели да пресъздадат това, което човек може да изпита, посещавайки Света гора.

Президентът уточни, че връзките сред православната ни черква, българската страна и Светия трон датират още от 868 година, когато папа Адриан II приема в " Санта Мария Маджоре “ светите братя Кирил и Методий, благославя ги, прогласява ги за равноапостоли и освещава носените от тях духовнослужебни книги. " Днешната галерия е едно прелестно продължение на тези връзки, датиращи от епохи “, акцентира президентът.

Творбите в експозицията са плод на над 50 експедиции до Света гора в границите на две десетилетия. Изложбата е дело на художника Андрей Янев и на професора по семиотика на изкуството и ректор на НАТФИЗ " Кръстю Сарафов “ Мирослав Дечев, член-кореспондент на Българска академия на науките и създател на девет тома от поредицата " Атониада ", която излиза с благословия от Атон и е част от сбирките на всички Светогорски манастири, на разнообразни международни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Събитието се реализира със съдействието на Министерството на културата на Република България, на Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна черква, Папския Латерански университет, Посолството на Република България при Светия трон и при суверенния Малтийски медал, Българския културен институт в Рим, БПЦО " Свети Седмочисленици “ в Рим, Център за културни и семиотични проучвания в България и проф. доктор свещ. иконом Иван Иванов Кюмурджийски, църковен админ за Италия и Малта на Западно- и Средноевропейска епархия. Откритата през днешния ден галерия ще продължи до 24 май.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР