Браян Кранстън е един от конкурентите за Оскар тази година

...
Браян Кранстън е един от конкурентите за Оскар тази година
Коментари Харесай

Тръмбо

Браян Кранстън е един от съперниците за " Оскар " тази година в категорията за основна мъжка роля за присъединяване му във кино лентата " Тръмбо ". В " годината на Лео ", когато обществените мрежи подкрепят развиването на една дребна всеобща истерийка към въпроса дали Леонардо ди Каприо ще вземе Оскар, останалите съперници наподобяват като изтеглили късата съчка, а това е извънредно незаслужено, тъй като най-малко трима от тях са гении. Единият е Браян Кранстън - артист от епична големина, който не тъкмо изгря, а напряко се взриви на небосклона като една дребна супернова с ролята си в сериала „ Обувките на дявола ”.

За правдивост става дума във кино лентата " Тръмбо ", който наблюдава действителни лица и събития. Действието се развива в Щатите незабавно след края на Втората международна война. Съюзничеството със Съюз на съветските социалистически републики одеве е завършило и политиката се трансформира внезапно, тъй като стартира Студената война. Американските комунисти в Холивуд, които доскоро са имали своята роля при отбраната на ползите на служащите в сектора, са най-лесната плячка. Започва подклаждането на нервност по време на страховити кинопрегледи (знаем ги тези способи, само че с противоположен знак). Правителството е впрегнало всичките си пропагандни сили по този начин, че да стигматитизира комуниста като публичен зложелател номер едно и се стига до такава степен, че хората стартират всеобщо да имат вяра, че всеки болшевик е руски разузнавач. Това, несъмнено, е нарушаване на всички демократични правила, върху които е построена тази страна, само че от доста крякане " Демокрация, велика Америка! " малко хора го схващат.

Последвалият лов на вещици е неуместен, а когато Далтън Тръмбо - най-известният и скъпоплатен сценарист в Холивуд -  отказва да се изяснява пред нарочни комисии дали е болшевик, разчитайки че на по-високи инстанции ще може да отбрани конституционните си права, не преценя вярно силите си и оглавява " Черният лист " на Холивуд. Едно леке в историята, което продължава до ерата Кенеди. 

Затвор, погубени години, битка за оцеляване. Хората от този лист губят правото си да работят, а положителният Тръмбо ги провежда в домашната си манифактура за писане на сюжети под непознато име за треторазрядното студио " Кинг брадърс " (ето по този начин претенденти за " Пулицър " пишат сюжети за филми, като   " Момичето и извънземния " ). Тръмбо работи анонимно и по два по-различни сюжета и по този начин, от дивана пред тв приемника, печели не един, а два Оскара.

Тръмбо не съумява самичък да счупи оковите. Никога не съумява да върне името си на екран, да почисти петното от себе си. Изглежда, че холивудски мижитурки, като клюкарката Хеда Хопър (Хелън Мирън), са спечелили дефинитивно. Но справедливостта като че ли има потребност от две неща, с цел да спечелва. Време и двама-трима другари, които да ти подадат ръка. 

Вероятно сте забелязали, че в живота това са хората, които минимум чакаме. Именно те оказват помощ на Тръмбо да има последната дума.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР