Богатството на руските олигарси си търси нов дом, а Турция

...
Богатството на руските олигарси си търси нов дом, а Турция
Коментари Харесай

Турция изкушава руските олигарси, но това е рискова стратегия

Богатството на съветските олигарси си търси нов дом, а Турция бързо се утвърждава като гостолюбив хазаин.

Наскоро турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи пред CNBC, че би приветствал глобени съветски олигарси в страната - като туристи и като вложители, стига техните бизнес каузи да не нарушават интернационалното право.

Ден преди този момент президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че “определени финансови групи” могат “да паркират оборудванията си при нас,” което изглеждаше като директна отпратка към идването на няколко първокласни съветски актива в Турция, включително две яхти и частен аероплан, който принадлежи на Роман Абрамович.

Тези мнения провокираха спекулации, че Турция, която не е член на Европейски Съюз, само че е част от НАТО, може би предизвиква вложения от страна на глобени милиардери в опит да поддържа изпитващата усложнения стопанска система на страната. Богати руснаци към този момент интензивно търсят вложения там, съгласно изявления на Ройтерс.

Всякакви възможни облаги обаче може да се окажат недалновидни за страна, която се пробва да балансира внимателно сред Русия и Запада.

“Привличането на съветски пари може да навреди на Турция в дълготраен проект,” споделя пред CNBC Дефне Арслан, старши шеф на Атлантическия съвет в Турция и някогашен икономист на американското посолство в Анкара.

Постигането на тънък баланс

Турция се пробва да стъпва по тънка линия във връзка с продължаващата в Украйна война.

Докато подлага на критика остро непровокираната инвазия от страна на Москва, страната не се причисли към глобите, наложени от Съединени американски щати, Англия, Европейски Съюз и други страни, като споделя, че кардинално е против тях.

Вместо това Турция одобри ролята на безпристрастен медиатор, спомагайки за мирните договаряния сред Русия и Украйна. Проведените през вчерашния ден в Истанбул договаряния наподобява породиха очаквания за пробив, откакто Москва съобщи, че ще ограничи военните си дейности към Киев. В същото време украинските договарящи предложиха страната да одобри безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурността си.

Позицията на Турция във връзка с номиналния й неутралитет е до известна степен разбираема, поради околните й стопански и дипломатически връзки с Русия, изключително във връзка с енергетиката, защитата, търговията и туризма. В тази връзка, западните съдружници не са оказвали напън върху Турция да се причисли към глобите, нито пък има възможност да я санкционират за това.

Това трансформира страната в законно място за активи, принадлежащи на глобени руснаци. Притокът на непознати вложения и първокласни активи може да се трансформира в берекет за изпитващата усложнения турска стопанска система, която изпадна в спешно положение през предишния септември, когато нетрадиционните намаления на лихвите покачиха още повече инфлацията.

Толерантността на Запада обаче може да стартира да понижава, в случай че Турция стартира интензивно да се пробва да притегля глобени благосъстояния, счита Емре Пекер от консултантската компания Eurasia Group.

“Ако паркират яхтите си там, няма проблем,” споделя Пекер. “Анкара обаче ще бъде доста насяно, че Турция ще даде мотиви за наказания и ще внимава да предотврати това.”

Турция надали може да си разреши да стане обект на вторични наказания поради натиска, който войната и последвалите наказания против Русия към този момент оказаха върху локалната стопанска система.

Миналия месец инфлацията в страната скочи до 20-годишен връх от 54.4% на фона на срутва на лирата и възходящите цени на суровините. Засега към момента няма данни, които отразяват изцяло резултата от войната.

“Нападението на Русия над Украйна утежнява още повече икономическата обстановка в Турция,” счита Пекер.

“Усложненията са ясни. Инфлационният напън се ускорява, което дестабилизира турската стопанска система. Последиците от глобите ще лимитират или спрат туристическия поток от Русия, който съставлява към една трета от задграничните туристи в страната. Те също по този начин ще обиден турските вложения в Украйна и Русия.”

Междувременно, Ердоган желае да поддържа репутацията на Турция на самостоятелен медиатор в продължаващия спор, очаквайки да завоюва отзивчивост вкъщи и в чужбина преди изборите през 2023 година

“Ердоган обезверено желае да се добре до изборите през идната година,” споделя Тимъти Аш, старши анализатор в BlueBay Asset Management.

За Турция обаче към момента има благоприятни условия да поддържа стопанската система си и да се възползва от напредването на съветски благосъстояния без да провокира политически и стопански яд.

Това включва привличането на вложения от някои от 450-те западни марки, които до момента се изтеглиха от Русия, споделя Арслан от Атлантическия съвет.

“Ако изиграе картите си вярно, мисля, че това може да е страхотна опция за Турция освен да остане в крайник със западните си съдружници, само че и да притегли вложения от задгранични компании,” споделя тя.

Миналата седмица Ердоган съобщи, че вратата на Турция е отворена за компании, които желаят да изнесат бизнеса си от Русия.

“Не единствено американски компании, само че и марки и групи от целия свят напущат Русия. Разбира се, нашата врата е отворена за тези, които идват в страната ни,” съобщи той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР