Богато погребение на древен скитски цар, владял степите на Южна

...
Богато погребение на древен скитски цар, владял степите на Южна
Коментари Харесай

Откриха гроб на древен цар, погребан с коня си

Богато заравяне на античен скитски цар, владял степите на Южна Русия преди повече от 2500 години, откриха учени при разкопки в свещената за конните нации планина Алтай, оповестява Дейли мейл.

Владетелят бил заровен дружно с коня си и големи за времето си благосъстояния. До тленните остатъци археолозите разкрили няколко разнообразни типа метал. Освен злато в гроба били положени скъп скитски меч, буци необработено желязо, бронзово длето, ритуален нож и олтар, изработен от три типа метали.

Въпреки че материята, от която е направено облеклото на скитския цар, от дълго време е изгнила, можем да съдим, че е била извънредно обилна.

Докато изследвахме гроба, непрекъснато откривахме златни люспи, с които е била украсена дрехата, споделя професор Александър Казаков. Той е археологът, водещ разкопките, и е началник на отдел Научни проучвания към правния институт на Руското министерство на вътрешните работи.

Както е известно, скитите били номадски народ, владял обширната територия на централна Евразия. Земите им се простирали от Иран и Китай до Румъния и Беларус.

Древните гръцки и китайски летописи ги описвали като свирепи воини, будещи боязън със своята жестокост и бойни умения.

През 7 век пр.н.е. скитите основали голямо царство, побеждавайки всеки зложелател благодарение на своите къси лъкове, скитски мечове и невероятни конни умения. През 5-ти век преди новата епоха скитите са открили високо доходна търговия с Гърция и ръководещият хайлайф натрупал несметни благосъстояния. Станали известни с любовта си към скъпите бижута от злато.

Гробница е открита в покрайнините на село Красни Яр в Алтай, намираща се на територията на Южна Русия. Археолозите считат, че е от 500 година преди новата епоха.

Могилата, с която била покрита, е съвсем унищожена след епохи селскостопанска активност в региона. Въпреки това професор Казаков споделя, че гробницата е непокътната с помощта на каменния саркофаг под могилата.

Фактът, че владетелят е заровен с коня, демонстрира какъв брой високо били ценени гордите животни в културата на скитите, споделя Казаков, като прибавя, че учените са попадали извънредно рядко до момента на такива богати скитски погребения.

Според него находката ще даде скъпи познания за номадската просвета на скитите, които са известни на историята главно в непознатите летописи и с творенията на своите майстори занаятчии.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР