Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите

...
Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите
Коментари Харесай

ЕС иска обяснение защо знамето му е не е било допуснато на песенния конкурс Евровизия

Европейската комисия съобщи през днешния ден, че ще желае пояснение от уредниците на 68-ото издание на песенния конкурс " Евровизия ", приключил в нощта на събота против неделя в шведския град Малмьо, за какво знамето на Европейския съюз не е било допуснатоо в зала " Малмьо Арена " по време на финала.

Преди финала на песенния конкурс представител на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) разгласи, че от феновете с билети, които носят флагове, в залата ще бъдат допускани единствено хора с знамена на участващите страни, както и с цветовете на дъгата, които са знак на ЛГБТК+ общността.

Във връзка с състезанието Европейска комисия сподели, че възнамерява " много оживена полемика " с организационния комитет във връзка с възбраната на флага на Европейски Съюз. Макар и самичък по себе си Европейски Съюз да не бе участник в състезанието, доста от 27-те страни членки на блока бяха и неговото знаме със златисти звезди на наследник декор нормално се възприема като знак на единството на всички тях, показва АП.

Говорителят на Европейски Съюз Ерик Мамер съобщи, че " на този стадий няма информация от уредниците за повода за недопускането на знамето на Европейски Съюз на събитието ", само че мярката явно провокирала задоволително неспокойствие у заместник-председателя на Европейска комисия Маргаритис Схинас, с цел да организира диалози с управлението на ЕСРТ, който провежда състезанието и чието седалище се намира в Швейцария.

" Ние несъмнено приканваме ЕСРТ да осъзнае, че това е неточност ", съобщи Мамер.

Организаторите на " Евровизия " към този момент бяха сложени напрегнат поради митингите против Израел поради войната в линията Газа и поради дисквалификацията от финала на представителя на Нидерландия Йост Клайн.

Случаят с отстраняването му не е изцяло обяснен, показва АП. Като причина бе разгласен случай със служителка на " Евровизия ", като бе посочено " заплашително деяние " от страна на артиста.

Във връзка със случая със знамето на Европейски Съюз, избран от Европейския съюз като неточност, извикваща " надълбоко оскърбление ", която не би трябвало да се повтаря следващата година, ЕСРТ съобщи, че малкия екран от страната на домакина Швеция - SVT, е решила да ограничи знамената, развявани от участниците в състезанието и феновете.

Някои от присъстващите на състезанието са написали в обществените мрежи, че защитата на входовете на залата не им е дала да внесат флагове на Европейски Съюз, добавя организацията.

68-ото издание на " Евровизия ", в което България не взе присъединяване, бе извоювано от Швейцария с песента на Немо The Code ( " Кодът " ). По думите на спечелилия, определящ себе си като небинарен, песента му споделя историята на пътуването, което е почнал, когато е осъзнал, че не е нито мъж, нито жена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР