Наскоро автентифицирана картина на известния художник Караваджо от 17-ти век

...
Наскоро автентифицирана картина на известния художник Караваджо от 17-ти век
Коментари Харесай

Наскоро открита картина на Караваджо ще бъде изложена в Мадрид

Наскоро автентифицирана картина на известния художник Караваджо от 17-ти век ще бъде изложена в музея Прадо в Мадрид.

Ecce Homo, което демонстрира римския губернатор Пилат Понтийски, който показва Христос на хората, е една от единствено към 60 известни произведения на италианския занаятчия, само че тя съвсем убягна от вниманието на по-широкия свят на изкуството, защото в началото беше приписвана на различен художник.

Картината е изтеглена от продажба по разпореждане на испанското държавно управление през 2021 година, часове преди да бъде продаден на търг с начална цена от 1500 евро.

Сега, три години след тази решителна интервенция, творбата е изложена за първи път, откакто е доказан същинският й статут.

По-рано този месец Прадо съобщи, че картината е „ без подозрение шедьовър на Караваджо “, като я назова „ едно от най-големите открития в историята на изкуството “.

Караваджо е прочут с трагичното си потребление на светлина и сянка, с цел да внесе бездънен психически натурализъм в сцените на принуждение, които нормално изобразява.

Историците на изкуството дефинират работата му като началото на модерната живопис.

Смята се, че Ecce Homo е принадлежала на частната сбирка на испанския крал Филип IV, преди да бъде изложена в жилищата на неговия наследник Чарлз II.

Творбата се появява още веднъж в Мадрид през април 2021 година, когато е разказан като артикул на художник, принадлежащ към кръга на испанския художник от 17-ти век Хосе де Рибера. Но откакто специалисти от Прадо показаха своите съмнения по отношение на същинското авторство на картината, испанското министерство на културата се намеси, с цел да блокира продажбата ѝ.

Ecce Homo ще бъде изложенa до октомври в специфична еднократна галерия след съглашение с новия ѝ притежател, за който се счита, че е английски жител, който живее в Испания.
След това платното ще се реалокира в непрекъснатата сбирка на Прадо за още четири месеца.

Според известия в испанските медии картината е сменила притежателя си за 36 милиона евро.

Хорхе Кол, началник на лондонската художествена изложба Colnaghi, която се е занимавала с продажбата, сподели пред вестник El País, че картината ще остане на заем в обществени сбирки, вместо да се озове в дома на притежателя.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР