Близо 50 000 българи са поискали отсрочване на кредити, заяви

...
Близо 50 000 българи са поискали отсрочване на кредити, заяви
Коментари Харесай

50 000 българи са поискали отстрочка на кредити


Близо 50 000 българи са поискали отлагане на заеми, съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред БиТиВи. От 50 хиляди поръчки утвърдените в границите на 10 дни са повече от 25 хиляди.

Гуверньорът акцентира, че запасът ни е на исторически високо ниво - 54 милиарда лева и няма нужда от евро в този миг, по тази причина не имаме намерение сега да теглим суми.

По мотив приемането ни в еврозоната, Радев удостовери, че сме подготвени за това и че чака развиване в границите на три месеца. „ Говорим за политически акт, имаме и рецесията с пандемията, заради което и нашите и европейските институции са заети с решения в тази посока. Става дума за един комплициран бюрократичен развой “, добави той.

Той подсети, че брутният запас на Българска народна банка е на историческо високо ниво. „ Резервът на Българска народна банка е над 50 милиарда лева Ние сме добре обезпечени от тази позиция. Причината за тази суапова линия не е нужна за евро, ние нямаме такава нужда, само че тя нарежда България като страна със постоянна централна банка “, сподели Радев, добавяйки, че става въпрос и за спомагателна гаранция.

На въпрос суап линията път ли е към Еврозоната шефът на Българска народна банка отговори: „ Юридически – не, съдържателно – да. В известието на ЕЦБ има два значими момента. Суаповото съглашение ще остане в действие толкоз дълго, колкото е належащо. Не става въпрос за еднократно, а за стратегическо съдействие. Нещо, към което доста централни банки се стрелят и малко на брой реализират. И нещо значимо – че България се приготвя да взе участие във валутния механизъм, което е причина за влизане в Еврозоната. Това е подтекстът, в който тази суапова линия се реализира “.

„ Изключено е левът да се обезцени до влизането ни в чакалнята. На процедура против всеки лев разполагаме с едно и половина евро “, безапелационен бе Димитър Радев.

Той е безапелационен, че България е подготвена да влезе в „ чакалнята “ на Еврозоната. „ Много значимо развиване през последния месец беше мощният и явен стихотворец политически ангажимент. Процесът беше занимателен за няколко месеца, в този момент е възобновен. Очаквам развиване в идващите три месеца. Това е политически развой, а там може да има развития, които мъчно се плануват “, сподели Радев.

Не би трябвало да се не помни обстоятелството, че става въпрос за комплициран бюрократичен развой, който ангажира ЕЦБ, Европейска комисия, 19 страни на еврозоната и Дания. Българска народна банка и държавното управление.

Добре е размерът на помощта за хората и за бизнеса да се усили, това би трябвало да става бързо, само че не под паника, предложи той на кабинета, като направи конкретизиране, че Българска народна банка не взе участие в този развой, само че го следи деликатно и счита, че държавното управление и реагира съответно.

Очаквам държавното управление да излезе на интернационалните пазари. Ние сме в добра позиция, който има потребност от заеми, ги получава, предвижда той.

Управителят на Българска народна банка отхвърли да разяснява по-широко въпросът с Българската банка за развиване и подписаната с колекторска компания договорка, което докара до отстраняването на Димитър Мавродиев.

" Това не е въпрос, който интересува Българска народна банка. Мисля, че се реагира доста добре. Акционерът предприе ограничения, които включваха промени в управлението ", изясни още Радев.

Управителят на Българска народна банка съобщи, че интензивно се работи по правенето на сюжети за излизане от рецесията. Те ще бъдат подготвени доникъде на годината и ще бъдат показани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР