Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в

...
Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в
Коментари Харесай

Размирици в Косово: Има ранени войници на НАТО

Близо 25 бойци от мироопазващите сили на НАТО, ситуирани в Северно Косово, са ранени при конфликти със сръбски протестиращи, оповестява " Ройтерс ". Сръбският президент Александър Вучич сложи армията в най-висока степен на бойна подготвеност.

Полицията и войските на НАТО влязоха в конфликт със сръбски протестиращи в Косово, където избухнаха безредици поради назначението на етнически албанци за кметове. Властите използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати в опит да възпрят протестиращите в град Звечан, откакто те се пробваха да нахлуят в държавна постройка.

Кризата датира от април тази година, когато косовските сърби бойкотираха локалните избори, позволявайки на етническите албанци да поемат контрола над локалните структури при изборна интензивност от по-малко от 4%

Европейски Съюз и Съединените щати разкритикуваха косовските управляващи за дестабилизирането на обстановката в Северно Косово и предизвестиха да не се подхващат дейности, които биха могли да разпалят етническото напрежение там. КФОР, ръководената от НАТО мироопазваща задача в Косово, осъди насилието и избрани нападенията на стачкуващи като " изцяло неприемливи ".

" Докато противодействаха на най-активните крайни елементи на тълпата, няколко бойци от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани набези и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния в резултат на детонация на запалителни устройства ", се споделя в изказването.

Унгарският министърът на защитата Кристоф Салай-Бобровнички съобщи, че 7 маджарски бойци са съществено ранени и ще бъдат откарани назад в Унгария за лекуване. Италиански бойци също са били ранени при конфликтите.

" Това, което се случва, е безусловно недопустимо и безконтролно. Изключително значимо е да се избегнат по-нататъшни едностранни дейности от страна на косовските управляващи и всички наранени страни неотложно да създадат крачка обратно, с цел да се понижи напрежението ", съобщи в изказване италианския министър председател Джорджия Мелони.

Косовският президент Вьоса Османи упрекна сръбския си сътрудник Александър Вучич за дестабилизацията в Косово. От своя страна Вучич " върна услугата ", като упрекна премиера Албин Куртин, че е основал напрежение и прикани сърбите в Косово да заобикалят конфликти с бойците на НАТО.

Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия през февруари 2008 година след години на обтегнати връзки сред сръбското и най-вече албанското население на страната. Съединените щати и 22 страни-членки на Европейски Съюз признават нейната незаивимост, само че Сърбия отхвърля да го направи.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията на Косово като цяло, само че сърбите са болшинството от популацията в северните елементи на страната.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР