Плажният ресторант Medusa Beach Club, който се срути и уби

...
Плажният ресторант Medusa Beach Club, който се срути и уби
Коментари Харесай

Фаталният инцидент в Майорка: Претоварване на клуба е довело до рухването му

Плажният ресторант " Medusa Beach Club ", който се срути и умъртви четирима души на остров Майорка, вроятно е рухнал поради претоварване и структурни проблеми.

Инцидентът се случи в четвъртък вечер в един от най-посещаваните от туристи региони в столицата Палма.
Две млади девойки от Германия са измежду убитите при сриването на двуетажната постройка. Още една 23-годишна испанка, която е работила в клуба, е изгубила живота си.44-годишен мъж от сенегалски генезис е четвъртата жертва. Загиналият е прочут в локалните медии поради това, че през 2017 година е избавил плувец от удавяне и е получил полицейски орден за смелост.Още 16 души от Нидерландия са ранени при случая, а осем от тях са настанени в болница. Докато Палма е в тридневен печал, проверяващите се пробват да открият каква е повода за трагичния случай.
Ръководителят на избавителната работа в града Едер Гарсия счита, че става дума за изключително претоварване, което издигнатата по остарели стандарти постройка не е могла да издържи.

Германският Spiegel беседва със строителен инженер, който стартира сходна версия и отдава случилото се на слабата регулация в Майорка.

Свидетелите на случая описват, че са чули звук като от детонация, след което постройката е рухнала като къща от карти.

" Това се дължи на типичното строителство в Майорка: зидария със стоманобетон, постоянно таваните са от дървен гредоред ", споделя Норберт Гебекен, някогашен професор по структурно инженерство във Военния университет в Мюнхен. От 2020 година управлява изследователска група, която се занимава с създаването на материали и структури, които да устоят при трусове, урагани и даже детонации.

Гебекен счита, че сриването в Майорка може да е породено от промяната на предназначението, за което е строена постройката, или други градивни промени, които са я създали уязвима.

" Една дискотека има потребност от друга статика спрямо изложбена зала или жилищно строителство. Когато хората танцуват, те упражняват динамично натоварване, което може да стане двойно по-голямо от тежестта неподвижен. Най-просто казано - 10 души стоят дружно на едно място и тежат 800 кг, само че тежестта им може да стане 1600 кг, в случай че танцуват. Другият вид е постройката да е ремонтирана, а когато това не се управлява или се прави без позволение, тя може да се срути ", споделя той.

Medusa Beach Club е реновирана през зимата, а в деня на сриването притежателите на заведението са рекламирали новото пространство на покрива ѝ.

Не е ясно дали са правени по-сериозни промени като побутване на стени или носещи колони и дали това е в съгласие с специалисти.

В Германия, споделя Гебекен, е наложително самостоятелен систематичен инженер да дефинира дали изчисленията за статиката са правилни. Той би трябвало да упражнява контрол и върху структурното осъществяване на градежа. В Испания обаче няма такова обвързване. Теоретично е допустимо притежателят да реши, че има потребност от огромно празно пространство, без значение че там би трябвало да има носеща колона.

В Европейски Съюз има стандарт за устойчивост на строителството, тъй че рухването на един етаж да не провокира сриване на цялата постройка - само че в тази ситуация с плажния клуб това не е приложено.

Според специалиста не е наложително да се появят предварителни забележими сигнали, че постройката е нестабилна, сриването може да стане ненадейно при този вид структури.

В Германия всеки притежател на постройка, която има несъмнено публично предопределение като нощни заведения, спортни зали или библиотеки, е задължен да я инспектира постоянно. Затова той се изненадва, че в страни от Европейски Съюз към момента се позволяват съществени произшествия, които могат да бъдат предотвратени с предварителни инспекции.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР