Бизнесът оттегля исканията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка

...
Бизнесът оттегля исканията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка
Коментари Харесай

Бизнесът се отказа от оставката на Петкова

Бизнесът отдръпва настояванията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Работодателските организации размислиха след среща с премиера Бойко Борисов и енергийни специалисти от ръководещата партия.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев съобщи, че бизнесът е извънредно удовлетворен от срещата и постигнатите резултати. Работодателите получили сериозна поддръжка от премиера и министрите да създадем пазара на електрическа енергия най-прозрачен. По думите му ще се направи нов, посредством който ще се осъществят основни промени за кратковременен и по-дългосрочен резултат.

"Един добър разговор се получи и имаме единодушието за всички ограничения, които предлагаме. Целта е да има колкото се може повече производители на електрическа енергия на пазара, защото сега има единствено двама – "Марица Изток 2 " и АЕЦ "Козлодуй ", заключи Домусчиев.

Той посочи, че през идващите две седмици управленията на работодателските организации ще разискват резултатите от срещата и всяка от тях ще реши дали би трябвало да има митинг на 28 февруари.

"Да се надяваме, че митинги няма да има и ще има положителни резултати от тази среща ", сподели още Кирил Домусчиев.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, че по време на срещата е реализирано единодушие "за дълбоки промени ". Законовите промени, които Домусчиев загатна, ще се прегледат при започване на март. "Ще се усили приходността. Дружествата ще оферират профилирана сила на пазара - 12 часа нощна и 12 часа дневна сила. ", изясни Добрев.

Той добави, че държавното управление ще забърза диалозите за преустановяване на договорите с американските централи. "Разпределителните сдружения - да купуват толкоз колкото им е належащо. Промените съвсем изцяло ще либерализират свободния пазар, като задачата е да има голям брой продавачи на сила, а цената да бъде пазарна ", съобщи Добрев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР