Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната при правителството

...
Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната при правителството
Коментари Харесай

Стефан Янев пред Евроком: Перспективата е за предсрочни избори

Бившият длъжностен министър председател и някогашен министър на защитата при държавното управление на Кирил Петков Стефан Янев разгласи, че основава партията „ Български напредък “ и влиза скоростно в българската политика.

Проектът " Български напредък "

" Партията е в развой на основаване. Още такава партия няма. До този миг сме имали едно събиране на Инициативния комитет, следва Учредително заседание, което се надявам, че ще сме в положение да го проведем до края на юни, след което документите от това Учредително заседание се предават в съда и се чака регистрацията. ", разяснява ръководителят на " Български напредък " Стефан Янев.

" Това се дължи на първо място на оценката на хората за това, което направихме в служебните държавни управления през миналите години и в частност това е оценката за мен самия като някогашен министър-председател на тези служебни държавни управления и дребния екип, с който работихме тогава, и които сега са мои съидейници при основаването на партията ", сподели той за високите резултати в социологическите изследвания.

" Със основаването на партия се поема сериозен ангажимент към този вид взаимоотношения с гражданското общество. Амбциите и визията, желанието на партията е развиване във всички направления, всестранно и да взе участие във всички вероятни избори ", разяснява той.

" В момента не мога да приказвам от името на партия в персонално качество. Дали бих я подкрепил или не зависи от нейната работа, когато към този момент образуваме партията и забележим взаимоотношенията сред лицата, които ще бъдат нейни членове, които ще подкрепят активността ѝ, ще симпатизират. Така че има доста време досега, в който ще подкрепим някой или каквото се прави съгласно условията по закона за политическите партии ", отговори на въпрос дали ще поддържа Виолета Комитова за претендент за кмет на София.

Политическият живот и напрежението в Народното събрание

" Освен тяхната почтеност и подготвеност да работят за обществото, да съблюдават разпоредбите и законите, има нещо друго - това е моралът. Когато човек вземе решение да се занимава с социална работа, би трябвало да си дава сметка, че институцията, в която влиза и упражнява своите пълномощия, е институция на целия български народ и би трябвало съответното държание да бъде уместно на присъединяване, наличието или пребиваването в такава институция. Не одобрявам никакви такива жестове, обидни реплики или всичко останало, което излиза отвън рамката на положителния звук. Да, в Народното събрание пристрастеностите се разгорещяват, само че има едни граници, които не трябва да се прекрачват. Как бих реагирал - най-малкото бих порицал, оттова нататък зависи от бъдещата партия, нейния правилник и действието на тези институции. Не бих останъл безгласен. ", сподели Стефан Янев.

Стабилността на ръководещата коалиция

" Стабилна ли е обединението? Коалицията е постоянна дотолкоз, доколкото има два вектора, които я сплотяват до този миг, съгласно мен. Единият от векторите е, че всички тези партии, които са част от обединението, това, което ги сплотява е близостта до властта и опцията да капитализират това наличие във властта по един или различен метод. А и всички тези партии не са сигурни в бъдещите си електорални резултатите. Притеснението от ниски електорални резултати е вторият фактор, който ги държи в тази коалиция. Коалицията ще се сгромоляса от единствено себе си, от личната си тежест, от неразбирането какви салда и какви цели на тази коалиция могат да бъдат дискутирани, отстъпени или признати. Перспективата е за предварителни избори ", сподели Стефан Янев.

Управлението на страната по време на рецесия

" По метода, по който бяха обявени и по съществуването на обществената информация, която има до този миг, съгласно мен тези ограничения не са съответни. Моята скромна оценка - без да съм икономист и експерт е, че тези ограничения са по-скоро проинфлационни, а не антиинфлационни. Базисната икономическа логичност споделя, че една инфлация може да бъде натисната, тогава, когато тези ограничения и напъните се насочат към подкрепяне на производството и подпомагането на предлагането, само че не и потреблението. В случая тези ограничения са ориентирани към потреблението ", разяснява някогашният длъжностен министър председател.

Приемане на еврото в България

" Ако министърът на финансите счита, че приемането на еврото ще спомогне на стопанската система ни, дано да го аргументират. Аз към този момент съм изказал моето мнение. Включително и по отношение на Плана за въвеждането на еврото. Някои коментатори загатнаха, че служебното държавно управление е приело първо Плана за въвеждане на еврото, само че тогава данните за напредък на българската стопанска система бяха позитивни. Кризата с високите цени на силата и енергоносителите не се беше стоварила с цялостната си мощ и прогнозите, на които разчитахме, защото всеки проект се базира на прогнозите, които са правени в предишен интервал и е отчитало в първото полугодие каква е наклонността за развиване на българската стопанска система. Тогава тази наклонност беше позитивна и упованията бяха при естествена обстановка, че българската стопанска система ще пораства с 5-6%. Към момента обстановката е радикално друга. Най-оптимистична е прогнозата за напредък 1-2%, а и българската стопанска система е на прага да се забави. Дали ще мине в криза, дали ще мине в стагфлация (стагнация+инфлация), следва да забележим, само че вероятността не е добра и в този миг да се приказва какъв брой е вярно и значимо да се вкара еврото не е разковничето. Трябва да се изчака този миг, в който българската стопанска система ще върви нагоре и ще се развива добре ", сподели Стефан Янев.

" Перспективата за въвеждане на еврото е подкрепена още от влизането на България в Европейския съюз, защото това е част от контракта и е част от развиването на нещата, само че ръководството на този развой зависи от националните държавни управления. Нека да погледнем и другите страни-членки, които не са въвели еврото и не бързат. Това са стопански системи като Швеция, Дания, Унгария и Полша, несъмнено България и Румъния. Дори Румъния обмисля подобаващата дата да е 2029г. Всяка страна има лична динамичност и лично развиване. В този смисъл прибързването и търсенето на някакъв резултат без рационални причини, които да бъдат обяснени на българския народ, както от позиция на икономическите, по този начин и от позиция на битие на връзките сред хората ", разяснява Янев.

" Националната ни валута е част от този суверенитет и той има сантиментална историческа стойност, а тази национална валута можем да я използваме още задоволително дълго. Тя е добре предпазена в изискванията на валутен ръб и се вижда, че валутният ръб работи и съставлява особена компликация да работи още дълго ", отговори Янев дали националната ни валута е последният ни останал суверенитет.

Войната в Украйна и газовата диверсификация

" Ние сме член на Европейски Съюз, ние сме член на НАТО. В рамките на тези организации ние участваме и взимаме общи решения. След като се вземат тези общи решения, ние сме част от тези решения и се придържаме към тях. Има и други дейности, посредством които да покажем, че сме в положение да пазиме националния си интерес, в случай че приемем, че сега на подготовката на тези общи решения и в Европейски Съюз, и в НАТО, не сме съумели задоволително да защитим нашата теза. Първоначално държавното управление разгласи, че Русия ни стопира газа, а през днешния ден към този момент виждаме, че в действителност ние сами си спряхме газа, а обвинихме непозната компания, че тя ни е спряла газа. Това двойнствено държание, тъй като тематиката се разяснява, няма да влизам в подробност дали е направено преднамерено или несъзнателно заради неточности, само че да кажем, че бъдещето ще покаже коя теза е вярна. Емоциите, че газът не би трябвало да бъде по този начин оцветен, а другояче, няма никакво значение, тъй като в последна сметка българските жители и стопанска система се интересуват от цената и съществуването от съответните доставки регулятно. Тези фактори би трябвало държавното управление да пази ", сподели Янев.

" Машините не питат какъв е газът като произвеждане, а имат потребност от него. По отношение на петрола - значимо е, че България влиза в тази зона на отсрочване на дествията на отказването от съветски нефт, тъй като би трябвало да се гледа и действително по какъв начин работи нашата рафинерия. Тя има потребност от пренастройка, има потребност и от съответната софтуерна подготовка по какъв начин работи този развой. Ако този нефт не идва от черноморски пристанища, от кое място ще идва тогава. Навремето имаше план за петролопровод Бургас – Александруполис, който трябваше да свързва Черно море и Бяло море за транспорт на нефт, в случай че тази инфраструктура беше построена, щяхме да имаме още една точка, тъй като допускам, че всеки подобен водопровод, може да бъде риверсиран и да работи в двете направления. В момента да не се окаже, че ще съживим този водопровод, само че да работи от Бяло море към Черно море ", сподели Янев.

" В момента не можем да бъдем самостоятелни от съветската сила, тъй като по метода, по който доста е говорено за диверсификация, само че малко е направено. Дори и газовата връзка с Гърция още не е приключена, само че може и да стане това лято или есента, да бъдем по-сигурни. Темата диверсификация значи и техническа и логистична опция да бъде направено това, различен е въпросът на каква цена. Но откакто нямаме инфраструктура направена, която да може да поеме разнообразни входни точки, ние разчитаме на сегашната инфраструктура и дребни количества, които се търгуват виртуално или не във опциите на тези търговци, които работят на този пазар, само че огромната инфраструктура я няма. Тя е направена, каквато я знаем от медиите ", добави той.

Оръжията за Украйна

" Знаем историята по какъв начин се разви и решението за ремонт на украинска бойна техника, в действителност е много противоречиво по какъв начин ще се реализира, само че целият този диалог и медийният и политически звук отмина и в последна сметка от началото на този спор и тези страсти до какво се стигна - на процедура ние не сме доста ясни в нашите послания. Обещаваме едно, след това решенията ни са други. Доставките са метод да не се направи най-общо казано нещо, което ще промени хода на войната или ще помогне на едната или другата страна, а единствено ще натрупа негативи на страната ни - от политическа позиция и от позиция на позиционирането ни в геополитическото пространство. От друга страна знаем, че българските компании изнасят оръжие и те следват разпоредбите, каквито са сега. Тук става въпрос и за морал, само че страната на трансформира разпоредбите ", сподели Стефан Янев.

След служебното държавно управление и кабинета " Петков "

" Различията сред мен и Кирил Петков са кардинални, те са в метода, по който най-добре може да бъде предпазен националният интерес, най-добре може да се защитят ползите на българските жители, на които им се показват ясни правила за вероятност, развиване и благополучие ", сподели Янев.

" Аз популизмът най-лесно го свързам с връзката сред думите и делата. Когато връзка сред думите и делата няма, за мен това приказва за вид популизъм в държанието и дейностите. Ако вие виждате връзка сред това, което споделят и това, което вършат, евентуално ще кажете, че няма популизъм, само че аз не виждам огромна връзка, а по-скоро виждам безпорядък и променчивост ", отговори той на въпрос дали от " Продължаваме промяната " са популисти.

" Да ", отговори той на въпрос дали след оповестяването на основаването на партия " Български напредък " е приказвал с президента Румен Радев.

" Какво си приказват двама души си е сред тях, само че отговорът на въпроса дали президентът е обвързван с политическия индивид е " не ". Това е самостоятелен политически индивид, в който група съидейници сме решили, че ще вървим по този път и ще изповядваме тези цели. Президентът си има своите отговорности по Конституция. Вкарването на президента в размисъла дали въздейства на моя политически план, значи, че аз му докарвам тежест и втълпявам, че той ще взе участие в политически решения, за които няма да носи отговорност. Това изрично не е по този начин. Аз не желая да му нося такава тежест и това е кардинално държание, което считам, че изповядваме и двамата ", приключи Стефан Янев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР