Бившият главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър заема същия

...
Бившият главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър заема същия
Коментари Харесай

Емет Шиър поема ръковдния пост в OpenAI, Сам Алтман отива в Microsoft

Бившият основен изпълнителен шеф на Twitch Емет Шиър заема същия пост в OpenAI след изненадващото премахване на Сам Алтман.

Това удостовери CNBC, откакто по-рано новината беше обявена от The Information и Bloomberg. 

Според осведомен източник на CNBC, поискал анонимност, полемиките са поверителни. Говорител на OpenAI не отговори на запитването за коментар.

Това е следващ поврат след безредния уикенд в един от най-известните стартъпи за изкуствен интелект на планетата.

Бордът на OpenAI разгласи късно в петък, че отстранява Алтман и го заменя краткотрайно с софтуерния началник Мира Мурати.

В известието беше декларирано, че Алтман " не е бил поредно прям в връзката си с борда ".

Малко след оповестеното решение, група вложители, в това число Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital, стартира да работи за анулация на този ход. Нито една от тези компании обаче не е в борда на шефовете и не е била известена за решението.

В обява в X (Twitter), късно вечерта в събота, Сам Алтман написа: " Толкова доста обичам екипа на Openai ". Мурати беше един от многото чиновници на OpenAI, които реагираха на обявата със сърце.

i love the openai team so much
— Sam Altman (@sama) November 19, 2023 Емет Шиър се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на Twitch, услугата за лъчение онлайн, която в този момент е благосъстоятелност на Amazon, през март тази година.

През 2007 година той е един от съоснователите Justin.tv, предходник на Twitch.

Бил е сътрудник в акселератора за стартъпи Y Combinator, който Сам Алтман управляваше преди да се причисли към OpenAI.

Междувременно,главният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела съобщи, че отстранените изпълнителни шефове на OpenAI Сам Алтман и Грег Брокман ще се причислят към Microsoft, с цел да управляват нов екип за проучвания на усъвършенствания изкуствен интелект.   Надела удостовери и обявеното предопределение на Емет Шиър за нов основен изпълнителен шеф на OpenAI, като съобщи, че " чака с неспокойствие да се запознае с Емет Шиър и новия управителен екип на OAI и да работи с тях ", заяви Reuters.

OpenAI пусна чатбота си ChatGPT в края на 2022 година и с това се трансформира в софтуерен водач, най-много в областта на технологиите, задвижвани от изкуствен интелект.

Сам Алтман ръководеше компанията от 2019 година насам и изпълняваше функционалностите както на върховен началник на бързо разрастваща се компания, по този начин и на обществено лице на проучванията и създаването на артикули в региона на изкуствения разсъдък.

За разлика от множеството стартъпи в Силициевата котловина OpenAI не беше структурирана като типична корпорация с огромни елементи от капитала, следени от създателите.

По-скоро тя беше част от организация с нестопанска цел, която беше основана през 2015 година

Бордът на шефовете управлява нестопанската организация, която " работи като повсеместен управителен орган за всички действия на OpenAI ", съгласно обявата в блога от петък.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР