Бивш афганистански преводач, който е бил зачислен към американските сили

...
Бивш афганистански преводач, който е бил зачислен към американските сили
Коментари Харесай

Афганистански преводач, помогнал на Байдън в буря през 2008 г., го моли за спасение

Бивш афганистански преводач, който е бил причислен към американските сили и който в този момент е блокиран в Кабул след изтеглянето на Съединени американски щати от Кабул, прикани за помощ президента Джо Байдън, оповестява в. " Уолстрийт джърнъл ". Призивът, оповестен в американското издание, неслучайно е насочен към Байдън, тъй като точно преводачът през 2008 година му оказал помощ по време на снежна стихия в Афганистан.

" Добър ден, господин президент. Спасете мен и моето семейство! Не ме забравяйте тук ", написа Мохамед.

Той не оповестява фамилното си име, тъй като се опасява за живота си в следения от талибаните Афганистан.

От изтеглянето на американските военни от страната Мохамед, жена му и четирите им деца се укриват.

Мохамед е бил преводач във военновъздушната база " Баграм ". Той е бил част от екипа военни, притекъл се на помощ на трима американски сенатори, посетили страната през февруари 2008 година Един от тези сенатори бил Байдън. Хеликоптерът, с който тримата пътували, трябвало да кацне поради снежна стихия на към 30 километра от базата . След като им била оказана помощ, Мохамед бил оставен да пази хеликоптера в продължение на 30 часа, до момента в който времето се оправи и той може още веднъж да излети.

Според в. " Уолстрийт джърнъл " Байдън е споменавал за това пътешестване до Афганистан, с цел да изтъкне, че има външнополитически опит по време на кандидатпрезидентската акция на Барак Обама през 2008 година, на който той беше претендент за вицепрезидент.

Мохамед желае да получи специфична имигратска виза , издавана на всички, които са работили за американската войска. Но компанията, която го била наела на работа при американските военни, изгубила нужната за това документи. След успеха на талибаните в средата на август Мохамед и фамилията му отишли в региона на летището на Кабул, само че американските военни били подготвени да позволен единствено него в периметъра на летището, само че не и фамилията му.

Говорителката на Белия дом Джен Саки разяснява апела на Мохамед.

" Нашето обръщение към него е: Благодаря, че сте се сражавали на наша страна през последните 20 години. Ние ще ви изведем ".

В. " Вашингтон пост " пък оповестява за различен сходен случай. Майк, който е някогашен афганистански преводач със зелена карта и който живеел в Съединени американски щати, се върнал в Кабул да изведе оттова и фамилията си, само че се оказал блокиран и в този момент се криел дружно с жена си, трите им деца, родителите си и двамата си братя и сестра си в покрайнините на града. Той чакал с околните си 36 часа пред металната ограда на летището, само че не могъл да влезе вътре, споделя Зак Дишброу, пълководец на частта, към която бил причислен Майк, който съумял да уреди места за фамилията на Майк в един от военните самолети, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР