Ковачевски е поискал и свикване на конгрес, на който да

...
Ковачевски е поискал и свикване на конгрес, на който да
Коментари Харесай

Ковачевски подаде оставка като лидер на Социалдемократическия съюз на Македония

Ковачевски е изискал и привикване на конгрес, на който да бъдат оценени изборните резултати, след което да се проведат вътрешнопартийни избори в СДСМ. На конгреса, съгласно точките от оферти дневен ред, ръководителят и управлението на СДСМ би трябвало да отчетат интервала от декември 2021 година до май 2024 година, а Централният избирателен щаб да даде доклад за тазгодишните двойни избори. По тези точки е планувано разискване на делегатите на конгреса, след което да бъде гласувано доверие на определените от конгреса органи на СДСМ.

В писмо до Изпълнителната комисия и до ръководителя на централното управление на партията, Ковачевски е декларирал, че отдръпването му от лидерския пост е високо честен акт в подтекста на изборното проваляне на СДСМ. 

" Призовавам цялото управление на партията да направи същото по вертикала от членовете на управлението, през централните партийни органи, та чак до общинските органи на партийното управление. Подобен акт е постоянна процедура във всички европейски и международни демокрации, каквато претендираме да сме ние. Това би трябвало да бъде процедура на всички партийни управления след избирателен неуспех ", написа някогашният министър председател.

Според него загубата на изборите на СДСМ е тежък удар и партията би трябвало да се реформира.

" На парламентарните и президентските избори СДСМ претърпя проваляне, което ѝ нанася тежък удар освен от страна на жителите, само че и от страна на симпатизантите, както и някои от членовете на партията. Отговорност носим както аз, по този начин и управлението на партията, а също и всички назначени и определени чиновници, в това число всички партийни функционери на локално и централно равнище. В реалност никой не е лишен от отговорност ".

Бившият министър председател на Северна Македония прикани спечелилите в изборите (ВМРО-ДПМНЕ) да продължат по пътя на евроинтеграцията и акцентира, че блокирането на пътя към Европа ще сътвори етническо напрежение в страната.

 

" Блокирането на пътя към Европа освен ще докара до доста намаление на виталния ни стандарт, само че и ще ускори етническото напрежение в страната. Ще наруши връзките със съседите ни и ще ни изложи на риск за сигурността, който никой не може да реши какъв брой огромен може да бъде. За страна като РСМ няма приблизително състояние. Няма игра с два стола. Тя е или напред, или обратно. Мястото на районен съд Македония е в НАТО и в Европейски Съюз. Мястото на македонците е в Европейски Съюз - място, където принадлежат и всички останали жители на Северна Македония, без значение от тяхната етническа или религиозна принадлежност ", прибавя Ковачевски.

Досега ръководещият Социалдемократически съюз (СДСМ) понесе загуба от ВМРО-ДПМНЕ на парламентарния избор на 8 май. Формацията на Християн Мицкоски завоюва 58 мандата в 120-местното македонско Народно заседание против едвам 18 за СДСМ.

Димитър Ковачевски управляваше Северна Македония в интервала от януари 2022 до януари тази година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР