В нощта на 13 срещу 14 май неизвестни лица са

...
В нощта на 13 срещу 14 май неизвестни лица са
Коментари Харесай

Френските власти намериха българска връзка в антисемитски вандализъм в Париж

В нощта на 13 против 14 май незнайни лица са изрисували със спрей червени голям брой ръце върху " Мемориал дьо ла Шоа " във френската столица. Вероятните причинители са избягали в чужбина, съобщи Франс прес.

Видеонаблюдението е проследило тяхното придвижване до хотел в Париж, а след това и заминаването им от автогара за Белгия. Следствието е открило, че резервациите са направени от България, прецизират от френската прокуратура, без да показват съответни лица. 

Мемориалът пази имената на 3900 мъже и дами, помогнали за спасяването на евреите през Втората международна война. Вандалският акт провокира необятно отвращение на фона на вълната от закононарушения от ненавист във Франция от началото на войната в Газа предишния октомври.

Някои френски медии заподозряха и съветско присъединяване. Съобщения на сатиричния седмичник Le Canard Enchaîné и публичното радио FranceInfo споделят, че следователите наблюдават допустима " интервенция на Русия за дестабилизиране ". 

По случая е стартирано следствие за съзнателно нанасяне на вреди на обект поради принадлежност към нация, етнос, раса или просвета.

The suspected vandals of a Paris Holocaust memorial have been traced back to Bulgaria.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope)

През ноември двойка от Молдова беше задържана по съмнение, че е нарисувала към 250 сини звезди на Давид на разнообразни места в Париж, разпалвайки страхове от антисемитизъм. Агенция Франс Прес и " Монд " оповестиха през февруари, че интервенцията е била " поръчана от съветските служби за сигурност ". 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР