БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА „ТРУД““Изненадан съм, че икономическият ръст на

...
БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА „ТРУД““Изненадан съм, че икономическият ръст на
Коментари Харесай

Ханс-Герт Пьотеринг: България измина достоен път и се ползва с подкрепа в Европа

БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА „ТРУД“

“Изненадан съм, че икономическият растеж на България за 2016 година е 3,4 на 100, което е един от най-високите в страните членки на Европейски Съюз. Държавният дълг е едвам 29,5 на 100 по отношение на Брутният вътрешен продукт, до момента в който в Германия задлъжнялостта е над 60 на 100. А 7,1 на 100 безработица е под междинното в Европейски Съюз. ”

Това съобщи ръководителят на близката до партията на Ангела Меркел ХДС фондация “Конрад Аденауер ”. Пьотеринг приказва нощес при откриването на двудневна конференция, отдадена на 10-годишнината от приема на България в Европейския съюз и на идното ни председателство на Европейския съвет. По този мотив в немската столица дойде българска делегация от политици, дипломати, учени и анализатори.
 dsc00772  dsc00774  dsc00777
Публиката приветства някогашната ни посланичка в Берлин Меглена Плугчиева, първия ни еврокомисар Меглена Кунева, проф. Антоний Гълъбов, проф. Румяна Стойкова, доктор Даниел Смилов, доктор Огнян Минчев и доста други.

Във встъпителното си слово Пьотеринг отдаде заслуженото на достиженията ни, само че и уточни, че са нужни още смели стъпки, с цел да се реализиран всички европейски стандарти. Това най-добре го знаели виновните фактори в България. “Имах насладата и достойнството преди няколко седмици да бъда в София и дружно с министър-председателя Борисов говорихме за идното председателство на България на Европейския съвет, което е изключително събитие, когато една страна за пръв път поема председателство ”, сподели Пьотеринг. Той уточни също, че пътят на България към Европейски Съюз е бил дълъг. Началото е било още през 1989 година със устрема ни към независимост и против потисничеството на комунистическия режим. Тогава са се отворили и дверите към единението на нашия континент.

Според Пьотеринг напредъкът на България през десетте години от участието си в Европейски Съюз е с помощта на държавните управления на гражданските партии от целия политически набор. “Имам усещане, че държавното управление е решено да бори корупцията и проведената престъпност, както и да реализира сполучливи промени в правораздаването, в образованието, в опазването на здравето и политиката по опазването на околната среда ”, съобщи Пьотеринг. Той категорично акцентира, че държавното управление на Борисов се употребява с цялостната
поддръжка и доверието на европейските сътрудници. “Доверието е основа на триумфа, споделил го е и Конрад Аденауер: “Всички триумфи в политиката се базират на доверието ”, уточни Пьотеринг и продължи: “Впечатлен съм по какъв начин държавното управление на Борисов поддържа явен проевропейски курс и не позволява да бъде сложено под напън от който и да било. ”
Той посочи и добросъседските ни връзки на Балканите, за което забележителен и градивен принос има и министър председателят Борисов. Това било от изключителна изгода за разговора на Европейски Съюз с този значим район. Според Пьотеринг сполучливото продължение на трансформационния развой в България е от изгода за всички, има цялостната поддръжка на страните членки на съюза и акцентира: “И посредством сегашният конгрес в Берлин
ние поддържаме България по по-нататъшния й път. Обръщаме поглед към миналите 10 години и към развиването след 1 януари 2007 година Днес България, която измина заслужен път, е част от Европейски Съюз. ”

Пьотеринг напомни, че постоянно се говорело за проблеми в Европа, в частност в Унгария, Полша, в България и Румъния, само че заключи: “Ако тези страни през днешния ден не биха били членки на Европейски Съюз, щяха към момента да са във Варшавския контракт. Това би било извънредно неприятно развиване. Ето за какво имаме мотив за наслада, за кураж и целенасоченост да вървим дружно по европейския път. ”

Днес форумът, отдаден на България, продължи с полемики в 5 панела, измежду които ролята на страната ни при единението на Европейски Съюз и Европа, свободата на медиите, правосъдната промяна, бежанският проблем и
провокациите пред свързаната с него външна политика и тази по сигурността.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР