Новото ръководство на държавната компания Булгаргаз очаква да получи обезщетение

...
Новото ръководство на държавната компания Булгаргаз очаква да получи обезщетение
Коментари Харесай

България се отказа от руския газ. И сега иска стотици милиони евро за това

Новото управление на държавната компания " Булгаргаз " чака да получи обезщетение за вредите, за които се твърди, че са породени от прекъсването на доставките на газ за страната от " Газпром ".

Ръководителят на българското Министерство на енергетиката Владимир Малинов сподели на брифинг, че компанията ще желае обезщетение в размер на над 400 милиона евро. Той също по този начин означи, че доставките на газ са замразени от " Газпром износ " от април 2022 година

В сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " и " Газпром износ " българската страна възнамерява да предяви искания и да дефинира къс период за разрешаване на разногласието. Ако съглашение не бъде реализирано, България има намерение да заведе иск в арбитражния съд на Международната комерсиална камара в Париж.

На управлението на " Булгаргаз " беше даден период до един месец за реализиране на съглашение с съветската страна.

В края на март 2022 година съветският президент Владимир Путин подреди заплащанията за газ, доставен на вражески страни, да бъдат преведени в рубли. Преди това европейските консуматори плащаха най-вече в долари и евро. Плащанията, в които по време на инструкциите на президента бяха замразени, а Съединените щати и Европейският съюз също не разрешиха преводи в парична валута.

Съответно Русия ще продължи да доставя газ, само че по какъв начин контрагентите ще заплащат за тези доставки?

България беше измежду страните, които отхвърлиха да заплащат в рубли. Те настояват, че новата процедура за заплащане на доставките на съветски газ не подхожда на настоящия контракт сред страните. След въвеждането на тази скица на заплащане " Газпром " спря доставките на газ за България до 2,9 милиарда кубически метра. м газ годишно.

Доставките на съветски газ за България се реализират през втората нишка на газопровода " Турски поток ". Този газопровод доставя газ и за други страни като Сърбия и Унгария през българската газопреносна система.

Припомняме, че предходната есен българските управляващи имаха намерение да вкарат такса за преноса на съветски газ за Унгария и Сърбия, като по този метод чакаха да получават няколкостотин милиона евро годишно.

Но откакто Унгария заплаши да наложи несъгласие на влизането на България в Шенгенското съглашение, решението за таксата беше анулирано. Мечтата за стотици милиони евро обаче към момента наподобява доста примамлива за българските служители.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Правда.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6107 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед9500 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед91948Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16040 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55522 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед91948Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78523„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР