Всички, разбира се, разбират, че филмът на Алекс Гарланд Гражданската

...
Всички, разбира се, разбират, че филмът на Алекс Гарланд Гражданската
Коментари Харесай

Филмът “Гражданска война” готви Америка за революция

Всички, несъмнено, схващат, че филмът на Алекс Гарланд „ Гражданската война “ с неговото просто, ясно и бих споделил, неусложнено обръщение: „ Убийте президента! “ излезе в навечерието на съдбоносните американски избори с причина. За следствията от „ известието “ ще приказваме по-късно, само че към този момент няколко думи за самия филм и малко към него.

Както самият Алекс Гарланд, по този начин и филмовата компания A24, която пусна кино лентата, не са мейнстрийм. Не някакви емблематични фигури като Спилбърг, не холивудски колоси. Тежестта им е тъкмо такава, каквато е нужна, с цел да се чуе, от една страна, посланието, а от друга, да се избегнат обвиняванията в директно подстрекаване.

Гарланд е англичанин от ливански генезис и, несъмнено, либерал. Славата му носи постмодерният хедонистично-наркомански разказ „ Плажът ” – нещо като косплей на контракултурата на шейсетте в съзнанието на поколението „ Х ”.

Филмите му “От Машината ” (2014), “Унищожение ” (2018), “Мъжки пол ” (2022) са много зрелищни, само че неразбираеми. А философията на Гарланд е типично демократична – т.е. толкоз неразбираема, колкото и сюжетите на филмите му, и се разпада при първия контакт с действителността. Не е изненада, че Гарланд избира да снима научна фантастика. В същото време, макар че умее да стартира вълнуващо и да плени с красива картина, доникъде на кино лентата той затъва, тъй че като че ли по този начин и не съумява да се оправи със сюжета и мислите си.

И по този начин, с концепцията за „ Гражданска война “ - характерен „ роуд филм “ (филм за пътя и пътуването) - той беше, може да се каже, късметлия. Красиви картини, съчетани с доброволен сюжет, е тъкмо това, което Гарланд може и което той се опита да направи допустимо най-убедително. Разбира се, в случай че изключите съзнанието си. Последното единствено пречи: тук няма да забележим никакво схващане за гражданската война.

И това не е задачата на кино лентата. Задачата е да се дават указания. Последното, на най-горния проект, е обикновено, като в компютърна игра, и красивата картина е надеждно запечатана в съзнанието: достигнете задачата, убийте президента. Визуалният хиперреализъм прави отношението допустимо най-убедително за подсъзнанието: това може да бъде, което значи, че би трябвало да бъде по този начин.

Разбира се, президентът във кино лентата наподобява на Тръмп. Но не толкоз, че основателите да бъдат непосредствено упреквани. Освен това прекомерната изясненост на ситуацията е замъглена от извънредно неуместни уводни бележки: Вашингтон, покорен от безспорното зло (в ролята на което е президентът), е нападнат от обединените сили на Тексас и Калифорния. Съюзът на консервативните селяни в Тексас и суперлибералите в Калифорния наподобява, несъмнено, неуместно, само че всичко е направено разумно. Първо, това разрешава да избегнат директни обвинявания: добре, това е просто филм, научна фантастика, успокойте се! Второ, акцентира се, че положителното (което е концентрирано, несъмнено, в Ню Йорк, в „ замъка на крал Артур “ на демократичните журналисти) побеждава (все отново в същински Тексас огромните градове с едномилионно население гласоподават за демократи).

Принципите на новата нравственос са създадени още веднъж безупречно: главното зло са, несъмнено, белите консервативни мъже. Там, където виждаме дами, черни и азиатци, има добрина, танци и развлечение.

Всичко това обаче е единствено размазан декор. И тук идва хиперреализмът на напред във времето: съвършеното зло на белия супрематизъм. Има и изкопи, цялостни с трупове, които злодеите поръсват с негасена вар, като че ли сеят жито. Е, самите планини от трупове, несъмнено, символизират. Същността на злото е съсредоточена в бял националист, който прострелва пред очите ни двама радостни азиатци, с които към този момент сме станали другари. Ясно е, че това олицетворение на Хитлер-Хитлер е същинското алтерего на президента - там, към леговището на звяра, към Белия дом, се движат нашите герои.

Ами стига разкрития на сюжета. И по този начин, какво умозаключение би трябвало да направи фенът? Главният проект, както към този момент видяхме, е явен: президентът би трябвало да бъде погубен. Без думи и лигавщини, макар всевъзможни трудности (дори прегрешението против мултикултурализма: чернокожата прессекретарка на Белия дом също може да бъде убита, защото е взела страната на злото), по-добре с камион или с трен, в случай че няма атомна бомба на разположение...

Въпреки елементарното обръщение, следствията може да са тектонични. В последна сметка, извинете, какво значи да убиеш президента? Президентът е сакралност, самото олицетворение на американския национализъм, американската страна. Това е! Няма потребност от повече национализъм. И свещената държавност също. Както и самата страна. В новата нравственос няма място за такива понятия и не би трябвало да има.

Така че даже не става дума за „ убий Тръмп “. Основното програмно обръщение на кино лентата е десакрализацията на президента по принцип: т.е. държавното управление на Съединените щати, т.е. държавната власт. Всичко, което беше обвързвано със свещените начала на Американската гражданска война с нейния мавзолей от бащи-основатели, велики президенти и така нататък Всичко това е деконструирано, тъкмо както великата бяла просвета и история към този момент са деконструирани. Премахването на статуите на Колумб беше единствено началото на процеса. Сега скулптури на държавни богове са отстранени от свещените монументи. Рим (особено републикански, а не демократичен) би трябвало да бъде завършен.

Ако гледаме на кино лентата „ Гражданска война “ като на обръщение от силите, които стоят зад войната против Тръмп – т.е. тези, които самият Тръмп назовава „ Дълбока страна “ – тогава по какъв начин би трябвало да четем това обръщение? Постулира ли се тук стратегически близката цел на „ дълбоката страна “? Това ли е краят на Америка като нация?

Разбира се, че не. Текстът на посланието е следният: „ не “ на Америка като обичайната страна, като републикански Рим. Но за Америка, като център на световния свят, като олицетворение на религията на мултикултурализма и нейното жречество – свободната преса, несъмнено „ да “: военната мощност на бунтуващите се щати се заявява доста безапелационно. И по този начин, Америка като световен център на Pax Americana, с център в новия, освободен (от остаряла Америка) Вашингтон.

Новият Вашингтон е нов център, който ръководи към този момент не страната Съединени американски щати, а Pax Americana, т.е. наднационалния световен свят, в конфигурациите евентуално на НАТО и АУКУС. Това би трябвало да бъде утрешният „ свободен свят “, в който страните ще бъдат дефинитивно отстранени.

Следващият въпрос е: към кого е адресирано това известие? Да си напомним по какъв начин през 2019 година филмът " Жокера " узакони протестите на “Черните животи имат значение ”.

" Жокера " беше адресиран непосредствено към младите и непосредствено призоваваше към протест. Още повече, че има протест в маските. Посланието на " Жокера " беше: излезте на улицата и бунтувайте, няма да ви разпознаят, няма да ви се търси отговорност. Между другото, в „ Жокера “ Тръмп беше различим като кмет на Готам, който се кандидатира за избори. А убийството на кмета се трансформира в главен контрапункт, последван от триумфа на Жокера – маскирания. Всъщност видяхме всичко това в реалност: иконата на митинга през 2020 година беше чернокожият наркоман Флойд, заровен в златен ковчег. Белият служител на реда Шовин беше наказан на немислим затворнически период. Тръмп обаче беше погубен единствено алегорично - лишен от президентския пост.

Кой е главният получател на днешното обръщение? Размирници пропалестински левичари? Може би ислямистите, които ще би трябвало да се причислят към тях в идващия стадий от протеста?

Ясно е, че декорите на „ Гражданска война ” са доста по-зловещи от тези на „ Жокера ”. Също по този начин е ясно, че даже успеха на Тръмп в президентската конкуренция не го легитимира в очите на либералите и демократичните страни.

Но въпросът даже не е, че ще бъде оповестена война на Тръмп и ще бъде проведен общоамерикански Майдан. Ще бъде оповестена война на остарялата държавност като такава и не толкоз Тръмп ще бъде погубен, колкото остарялата държавност (която той олицетворява) като такава. На мястото на остарялата порутена страна с демократична парламентарна система, която я покварява, би трябвало да възникне нова, мощна и прогресивна демократична тирания. В последна сметка, както Байдън към този момент сподели: „ Готови ли сте да изберете свободата пред демокрацията, тъй като това е Америка? “

Е, всичко, което е предопределено да се случи в реалност, би трябвало първо да бъде признато от нашето схващане. (Спомнете си кулите близнаци, непрекъснато падащи в американските блокбастъри от 90-те или натрапчивите трилъри за пандемии). Така че, да, Америка и целият свободен свят се приготвят за нова действителност. И ние също би трябвало да сме подготвени за това, несъмнено.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6107 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед9500 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед91948Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16040 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55522 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед91948Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78523„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР