Белият дом представи широки нови политически цели за Африка на

...
Белият дом представи широки нови политически цели за Африка на
Коментари Харесай

САЩ с нова стратегия за Африка

Белият дом показа необятни нови политически цели за Африка на юг от Сахара, като представителите на администрацията се стремят да обвържат напредъка на района в региона на демокрацията, стопанската система и сигурността с националната сигурност на Съединени американски щати.

Служители от администрацията на президента Джо Байдън обявиха пред кореспонденти, че новата "Стратегия на Съединени американски щати за Африка на юг от Сахара " ще ангажира интензивно водачите на района по въпроси от изменението на климата до възобновяване от пандемии и продоволствената неустановеност, като в същото време ще се мисли "по-цялостно " за военния ангажимент на континента.

Коментарите им на информативен брифинг в неделя са в края на нескончаем обзор на политиката на администрацията на Байдън и в миг, когато държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен подхваща пътешестване до три африкански страни, заяви Агенция Франс Прес.

Преосмислянето идва и заради обстоятелството, че съгласно някои критици съсредоточаването на Съединени американски щати върху военната битка с екстремистки групировки в Африка не е дало доста резултати, даже когато Китай и Русия не престават да навлизат на големия континент, употребявайки нападателно дипломатически и стопански принадлежности.

В политическия си документ, очертаващ новата тактика на Съединени американски щати, администрацията на Байдън твърди, че стремежът към по-голяма неприкритост и народна власт в Африка на юг от Сахара ще помогне за "противодействие на нездравословните действия на Китайската национална република, Русия и други участници ".

Администрацията се надява, че изостреният й фокус ще доближи кулминационната точка си на американско-африканската среща на върха във Вашингтон през декември тази година.

В новия политически документ се показва, че Пекин преглежда района като "арена за оборване на интернационалния ред, учреден на правила, за реализиране на личните си тесни търговски и геополитически ползи... и за намаляване на връзките на Съединени американски щати с африканските нации и държавни управления ".

В него се споделя, че Русия "разглежда района като удобна среда за полудържавни и частни военни компании, които постоянно подклаждат неустойчивост за стратегическа и финансова полза ".

Служителите на администрацията, говорещи при изискване за анонимност, показват забележителна угриженост по отношение на активността в Африка на сенчестата съветска наемническа организация, известна като Групата "Вагнер ".

"Невероятно сме загрижени за ролята на съветските наемници ", сподели един от чиновниците, като добави, че групата е направила злоупотреби. "Това е притеснителна наклонност. "

В политическия документ се споделя, че въпреки близо 70 % от африканците да показват мощна поддръжка за демокрацията, поредицата от военни преврати и възходът на автократите са довели до това, че в района има по-малко страни, класифицирани като свободни - единствено осем - в сравнение с когато и да било през последните 30 години.

Актуализираната тактика на Съединени американски щати също по този начин има намерение да усили напъните за битка с тероризма посредством невоенни подходи, макар че в нея се споделя, че Съединените щати ще продължат да употребяват своя "едностранен потенциал " - разбирай боен - против терористични цели, само че "само там, където е законно и където опасността е най-остра ".

Подкрепата за възобновяване на района от тежките последствия за здравето и стопанската система от пандемията "е причина за възвръщане на доверието на Африка в световното водачество на Съединени американски щати ", като в същото време се усилва търговията и се основават работни места, се показва в документа.

В документа се дава обещание и помощ за Африка при оправянето с световната климатична рецесия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР