Белият дом и американските корпоративни медии продължават да блокират всяко

...
Белият дом и американските корпоративни медии продължават да блокират всяко
Коментари Харесай

Белият дом и американските медии отричат за украинските биолаборатории

Белият дом и американските корпоративни медии не престават да блокират всяко следствие на това, което заместник-държавният секретар по политическите въпроси на Съединени американски щати Виктория Нуланд сподели в Конгреса през седмицата по отношение на „ оборудванията за биологични проучвания “ в Украйна.

След три дни безмълвие New York Times разгласява публикация, озаглавена „ Теорията за финансираните от Съединени американски щати лаборатории за биологично оръжие в Украйна е неоснователна “, в която оповестява за изказването на Нуланд пред Комисията по външните работи на Сената. Официозът твърди, че „ няма доказателства в поддръжка на изказванията “ на съветските държавни медии, че „ Съединени американски щати финансират лаборатории за биологични оръжия в Украйна “. New York Times акцентира още, че изказванията на „ президента Володимир Зеленски на Украйна, на Белия дом, Пентагона и Държавния департамент, недвусмислено отхвърлящи обвиняванията “ са задоволителни, с цел да поддържат изказванията за липса на доказателства.

Вестникът обаче признава: „ В Украйна има биологични лаборатории и от 2005 година Съединените щати оказват поддръжка на редица институции, с цел да предотвратят производството на биологични оръжия “.

Вместо да одобри тази информация като насочна точка за слагане под въпрос хипотетичните мирни цели на Пентагона, New York Times продължава буквално да преповтаря отговора на Съединени американски щати на обвиняванията, че Министерството на защитата управлява лаборатории за биологични оръжия.

Макар да цитира изказването на Виктория Нуланд пред Конгреса, което съдържа израз на безпокойствие, че руснаците могат да получат надзор върху „ изследователските материали “ на биолабораторията – вестникът повтаря обяснението на Държавния департамент от четвъртък. А то е, че Нуланд имала поради „ лаборатории за диагностика и биозащита “, които били „ разнообразни от оборудванията за биологични оръжия “; и че „ лабораториите за биозащита са за битка с биологичните закани “ в Украйна.

Washington Post разгласява сходен доклад в петък, в детайли цитиращ изказване на Зеленски, който споделя: „ На моята земя не са създадени никакви химически или други оръжия за всеобщо заличаване “. Украинският президент твърди, че биологичните лаборатории се „ занимават с елементарна просвета... а не с военни технологии “; и по-късно, че обвиняванията означавали, че Русия възнамерява да извърши биологична офанзива против Украйна. „ Те към този момент са правили такива неща в други страни… и ще го създадат още веднъж “, сподели Зеленски.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра в петък по искане на Русия, с цел да разиска изказванията за биологични военни действия на Съединени американски щати в Украйна. Представителят на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя показа отчет пред Съвета за сигурност, който съдържа поредност от изказвания за лабораториите в Украйна.

Небензя сочи, че Русия е разкрила „ в действителност фрапантен факт за незабавно разчистване от режима в Киев на следите от военна биологична стратегия, която се извършва от Киев с поддръжката на Министерството на защитата на Съединени американски щати “.

Руските военни, твърди той, „ в този момент разполагат с документи, които удостоверяват, че на територията на Украйна е имало мрежа, състояща се от минимум 30 биологични лаборатории, в които се организират доста рискови биологични опити, ориентирани към подсилване на патогенните качества на чумата, антракса, туларемията, холерата и други смъртоносни болести благодарение на синтетична биология. “

В отговор на съветския отчет, посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гринфийлд даде лекомислен отговор. „ Русия се пробва да употребява Съвета за сигурност, с цел да легитимира дезинформацията и да мами хората, с цел да оправдае войната на президента Путин против Украйна и украинския народ. “

След това Томас-Гринфийлд повтори позицията на Белия дом, че „ Украйна няма стратегия за биологични оръжия и няма украински лаборатории за биологични оръжия, подкрепяни от Съединените щати – нито покрай границите на Русия, нито другаде. “

Ако всичко, което сподели в Организация на обединените нации, е правилно, за какво тогава Виктория Нуланд не сподели „ Не “ , когато сенатор Марко Рубио я попита в чуването в Сената: „ Има ли лаборатории за химически и биологични оръжия в Украйна? “

Според Томас-Грийнфийлд, като се има поради реакционната и кървава инвазия на Русия в Украйна, няма подозрение в изказванията, че Съединени американски щати управлявали там лаборатории за биологична война, се употребяват като опрощение от Кремъл за военната му интервенция.

Това обаче не оправдава корпоративните медии като New York Times и Washington Post да работят като медийна ръка на Белия дом и Пентагона и да отхвърлят да попитат Нуланд какво тъкмо има поради, когато сподели, че Съединени американски щати са загрижени за „ изследователските материали “, попадащи в ръцете на руснаците?

Това би трябвало да бъде насочна точка на настояването за детайлности за биолабораториите, оперирани под управлението на Пентагона, с цел да бъдат изцяло разкрити пред американския народ. Но огромните американски новинарски издания заемат противоположна позиция.

Reuters заяви в петък следобяд, че Световната здравна организация посъветвала Украйна „ да унищожи високозастрашаващи патогени, съхранявани в лабораториите за публично опазване на здравето на страната, с цел да се предотвратят „ всевъзможни евентуални течове “, които биха популяризирали заболявания измежду популацията “.

Докладът на СЗО също предизвестява, че специалистите по биосигурност са загрижени от съветските бомбардировки на украински градове, които „ покачват риска от приключване на болестотворни патогени, в случай че някое от тези уреди бъде развалено “. Reuters оповестява, че украинските управляващи в Киев и формален Вашингтон не са дали отговор на настояванията на медията за коментар.

Превод: доктор Радко Ханджиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР