Украйна и Белгия сключиха двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката

...
Украйна и Белгия сключиха двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката
Коментари Харесай

Споразумение за сигурност: Белгия предоставя на Украйна 30 изтребителя Ф-16

Украйна и Белгия подписаха двустранно съглашение за сигурност, включващо доставката на 30 изтребителя Ф-16. То беше подписано на среща в Брюксел сред украинския президент Володимир Зеленски и белгийския министър председател Александър Де Кроо, съобщи Ройтерс.

„ Документът включва белгийска помощ на стойност минимум 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва поддръжка през десетгодишния период на съглашението “, написа Зеленски в обществените мрежи.

Президентът на Украйна е на обиколка в Испания, Белгия и Португалия, с цел да събере друга поддръжка и въоръжение за страната си.

На този декор министрите на защитата на Европейския съюз се срещат в Брюксел, с цел да се опитат още веднъж да преодолеят възраженията на Унгария против даването на милиарди евро военна помощ на Киев, в третата година на война от началото на пълномащабното навлизане на Русия. Приблизително 6,5 милиарда евро са спрени от унгарското държавно управление на премиера Виктор Орбан, считан за най-верния съдружник на Русия в 27-членния блок, написа АП.

Държавите-членки имат необятни пълномощия за несъгласие и Унгария от дълго време задържа средства, ориентирани към усилване на отбранителните старания на Украйна.

По-рано украинският президент и испанският министър председател Педро Санчес подписаха двустранно съглашение за сигурност, което отпуска 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) военна помощ за Украйна през 2024 година и 5 милиарда евро (5,4 милиарда долара) до 2027 година

Повече танкове Leopard и артилерийски муниции също са включени в пакета.

Зеленски трябваше да посети Белгия и Испания по-рано този месец, само че отсрочи всичките свои задгранични пътувания, откакто Русия стартира офанзивата си в региона на Харков.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР