Докато Париж иска по-голяма европейска самостоятелност и по-съществени мерки за

...
Докато Париж иска по-голяма европейска самостоятелност и по-съществени мерки за
Коментари Харесай

Шолц и Макрон призоваха Европа да бъде реформирана

Докато Париж желае по-голяма европейска автономия и по-съществени ограничения за отбрана на европейската стопанска система от конкуренцията на Съединени американски щати и Китай, то Берлин поддържа обичайна трансатлантическа позиция на Германия
Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон приканват в взаимен коментар за в. " Файненшъл таймс " да бъдат положени съществени старания за възстановяване на конкурентоспособността на Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Шолц и Макрон нужните промени включват спомагателни старания за декарбонизиране на стопанската система, като съответните средства за постигането на тази цел следва да бъдат оставени на страните членки.

Освен това двамата водачи приканват страните от Европейски Съюз да завършат построяването на единния финансов пазар, като вкарат общи рамки за неплатежоспособност, налози и вложения.

" Не можем да одобряваме за даденост основите, върху които сме построили европейския си метод на живот и ролята си в света ", пишат те в публикацията си, която излеза в днешното издание на вестника и до която организация Ройтерс си подсигурява достъп авансово.

Вчера, по време на посещаване в Дрезден, Еманюел Макрон сподели, че Европа е на кръстопът, и прикани за мощен и върховен Европейски съюз.

" Европа е история на мир, разцвет и народна власт ", сподели той, само че предизвести, че бездействието може да заплаши всичко това.

Вчера от Германия френският президент излезе и с предизвестие за възхода на крайната десница, наричайки я " този злобен вятър ", който " духа в Европа ", и прикани хората да се разсънят и да защитят демокрацията по-малко от две седмици преди европейските избори.

Френският водач посочи, че в подтекста на войната в Украйна Европа би трябвало да формулира своя лична политика за сигурност и защита.

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне през днешния ден с немския канцлер Олаф Шолц и това ще е кулминационната точка на тридневното му държавно посещаване в Германия. Макрон и Шолц ще вземат участие в общо съвещание с министри от държавните управления на двете страни, съобщи ДПА. В диалозите ще бъдат разисквани европейските политики в региона на конкуренцията и на защитата.

Преди взаимното държавно съвещание, което ще се състои в замъка " Мезеберг " край Берлин, Макрон ще бъде почетен в град Мюнстер с Международната премия за мир на Вестфалия. Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще произнесе тирада на церемонията в кметството на Мюнстер, с която ще бъде маркиран формалният завършек на държавното посещаване на Макрон - първата такава аудиенция на френски президент от 24 години.

Разговорите в двореца " Мезеберг " ще засегнат политическите аспекти на френско-германските връзки, които през последните две години от ръководството на Шолц са белязани от редица проблеми, както и с различия по отношение на Украйна и за икономическите връзки със Съединени американски щати и Китай, отбелязва ДПА.

Докато Макрон приканва за по-голяма европейска автономия и по-съществени ограничения за отбрана на европейската стопанска система от конкуренцията на Съединени американски щати и Китай, Шолц поддържа обичайна трансатлантическа позиция на Германия и се стреми да резервира достъпа на Берлин до китайските пазари. Освен това немският канцлер се отнесе с огромна доза песимизъм към предлагането на Макрон за разполагане на европейски сухопътни войски на фронта в Украйна.

Поддръжници на мира възнамеряват митинг в Мюнстер против доставките на оръжие за Украйна, а протестиращи против нуклеарната енергетика ще вземат участие в проява против проектите на Франция да усили броя на атомните си електроцентрали. Полицията в града заяви, че чака митингите да преминат спокойно.

Макрон означи, че Европа би трябвало да бъде по-независима и в икономическо отношение, в подтекста на конкуренцията от страна на Китай и Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР