ЕС разполага с 6,9 милиарда евро за осигуряване на военна

...
ЕС разполага с 6,9 милиарда евро за осигуряване на военна
Коментари Харесай

Борел: ЕС иска да предостави 6,9 млрд. евро военна помощ за Украйна, но Унгария блокира процеса

Европейски Съюз разполага с 6,9 милиарда евро за обезпечаване на военна помощ на Украйна и търси способи по какъв начин да преодолее пречките пред даването на тези средства на Киев. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от кореспондента на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

Той посочи, че Унгария към този момент блокира нужните стъпки. Обяснението им е, че в Украйна унгарските сдружения изпитват компликации и че има проблеми с отношението на украинците към унгарското малцинство. Всяка страна има право да пази своите ползи, само че би трябвало и да се държи сметка за последствията от решенията, които взима, разяснява по този мотив Борел.

Нашата военна поддръжка става още по-важна и решаваща за Украйна, сподели той. По неговите думи някои страни от Европейски Съюз обмислят предлагането на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предоставените на Украйна муниции да бъдат употребявани по цели в Русия. Тези решения стават все по-важни, тъй като ударите по Киев са от съветска територия, разясни още Борел. Според него евентуално Русия да се пробва да попречва доставките на муниции за украинската страна.

Той заяви, че през юни ще бъде показано предложение с европейски средства да се подкрепи разгръщането на европейското отбранително произвеждане. Борел поддържа предлагането за отделяне на европейска противоракетна защита.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР