България отбелязва 135 години от Съединението на Източна Румелия и

...
България отбелязва 135 години от Съединението на Източна Румелия и
Коментари Харесай

България чества 135 години от Съединението

България отбелязва 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Кулминацията в националните празнувания ще бъде вечерта в Пловдив с тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението в 20.30 ч., на която се чака слово да произнесе президентът Румен Радев. Ще участват председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители. Ще вземат участие представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специфичните интервенции, както и Представителният духов оркестър на Военновъздушни сили. На ритуала ще участва началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Час по-рано пред Военния клуб в Пловдив комитет “Родолюбие” ще показа част от събитията от 6-ти септември 1885 година - завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския скришен централен революционен комитет, с което се афишира, че Румелийското държавно управление е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

На 6 септември 1885 година е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава подтик за възходящо развиване на възобновената страна. По-късно Константин Иречек ще напише: " Вече никой не може да укорява българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо подарено. "

По традиция празникът стартира в катедралния храм " Света Богородица “ в Пловдив, където митрополит Николай отслужи признателен молебен.

Президентът Румен Радев сутринта дойде в родопското село Брестовица във връзка Съединението на България. Той участва на въстановка пред Влаховата къща, която пресъздаде посрещането и укриването в нея на Васил Левски. Президентът откри паметна плоча на Апостола на свободата. По-късно той посети село Първенец, където с цел да се причисли към тържествата по случай Съединението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР