България има шанс да скъса зависимостта си от Русия не

...
България има шанс да скъса зависимостта си от Русия не
Коментари Харесай

Българската армия този път наистина ще трябва да излезе от СССР

България има късмет да скъса зависимостта си от Русия освен в енергийно отношение, само че и във военно. Това е едно от непосредствените последици от съветската военна инвазия в Украйна, която пренареди дневния ред на света и провокира съществени промени, очертаващи новите параметри на геополитиката за десетилетия напред.

За България това е огромна опция да предприеме дълго отлагани, само че нужни промени. Проблемите с българските въоръжени сили са известни от години, само че все по този начин нерешени, до момента в който дебатът се върти към безконечния въпрос " кой ще ни пази небето " или на кого да се даде една или друга военна договорка.

Българската войска към момента разчита най-вече на руско въоръжение и съоръжение, като се стартира от камиони и се стигне до изтребители, като в новата обстановка освобождението от него става основно за развиването на страната и мястото ѝ в НАТО.

България би трябвало да употребява момента и отворените благоприятни условия за засилено съдействие измежду страните в НАТО, с цел да модернизира незабавно армията си.

Ако не се възползва от опцията, има действителна заплаха, армията да банкрутира и да остане без главно съоръжение и въоръжение.

За да поддържа руското въоръжение, България до момента лавираше сред Русия, Украйна и Беларус. След началото на съветската война в Украйна и трите варианти към този момент не са на масата и трябват бързи решения.

Вместо това модернизационните планове циклят към този момент години. Министрите на защитата се сменят един след различен, разисква се нова и нова визия и в последна сметка нищо не се прави.

От екипа на сегашния боен министъ р Драгомир Заков , който е кариерен посланик, обясниха, че ще приготвят нов проект за модернизацията с вероятност от 10 години , с цел да се избегнат всевъзможни нередности. Заявка, която обичайно се дава от всяко ново управление на министерството.

Такива проекти несъмнено са нужни и през последните години има не един или два. Общото сред тях е, че остават на хартия. Най-вече поради неналичието на финансиране, само че и поради конфликта на разнообразни бизнес и политически ползи към многомилионните военни покупко-продажби.

Сега модернизацията за следващ път ще влезе в Народното събрание и евентуално ще се стигне до консенсус, който този път би трябвало да се трансформира в стратегия с действителни финансови планове и периоди.

Подмяната на руското оръжие ще изисква милиарди вложения и страната ще би трябвало да го разпознае като приоритет, който в изискванията на война по-лесно може да се изясни и аргументира пред данъкоплатците.

Изтребителите

Изтребителите МиГ 29, да вземем за пример, могат да бъдат приземени до края на годината поради неналичието на поддръжка.

България се надява тя да бъде обезпечена от Полша, само че това не е стабилно решение, тъй като и тя разчита на Русия за ремонтните комплекти.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията.

Така има действителна заплаха България да остане без лични изтребители, до момента в който бъдат усвоени купените от Съединени американски щати F-16.

На дневен ред излиза опцията България да придобие под някаква форма изтребители втора употреба, с цел да запълни дупката, или да разчита напълно на НАТО за защитата на въздушното си пространство. И двете варианти изискват засилена връзка в границите на НАТО.

Военната авиация разчита и на старите руски щурмовици Су-25, които към този момент бяха свалени от въоръжението на другите някогашни социалистически страни в НАТО. Последно те бяха ремонтирани в Беларус и в този момент още веднъж излиза въпросът какво ще е тяхното бъдеще и по какъв начин ще се компенсира дефицитът, който ще се отвори след тях.



България има незабавна потребност и от ударни хеликоптери. В момента разчита на руските Ми – 24, от които летят доста малко.

България по неотложност би трябвало да си обезпечи и нови зенитно-ракетни комплекси .

3D радари

Проектът за закупуването на 3D радари се готви от години в МО и се прави оценка на към 400 млн. лв.. Той е основен и за усвояването на новите изтребители F-16, само че по този начин и не се задейства действително.

Артилерия

Състоянието на артилерията е различен проблем. България би трябвало да обезпечи артилерия с обсег от най-малко 40 км, какъвто е стандартът.

За Сухопътни войски обаче остава най-сериозен казусът с неналичието на бронирани машини.

Бившият министър на защитата Красимир Каракачанов приключи процедурата за избор на бронирани машини, откакто предстоящо се разбра, че и двете подадени предложения надвишават избрания ценови таван от към 1.5 милиарда лева

Каракачанов стартира разновидността поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се оправи с подобен план и ще подписа контракт с непозната компания.

Каракачанов внесе в Министерския съвет отчета за бъдещето на плана и идващото държавно управление би трябвало да се произнесе. По информация на Меdiapool военната експертиза упорства да се премине към модел с междудържавни договаряния.

Вече близо година въпросът стои неуреден.

На масата е и подмяна на главния военен танк Т-72, само че той към момента може да се употребява. Проблемът със руското съоръжение е даже на равнище камиони.



Според информация от екипа на министър Заков за предпочитани се считат следните планове:
придобиване на бойна техника за създаване на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада; развиване на качества за артилерийска поддръжка; придобиване на 3D радари; създаване на система за противовъздушна защита за обектово и зоново покритие; придобиване на безпилотни летателни апарати; придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници; придобиване на муниции за ВМС; придобиване на брегови противоракетни комплекси; придобиване на полево информационно съоръжение.
Паралелно България би трябвало да реши по кое време да закупи още 8 изтребители F-16 oт Съединени американски щати, каквито са проектите.

Всичко това ще изисква милиарди вложения и ясни проекти.

Ако България още веднъж се провали, рискува този път на процедура да се окаже без същинска войска. Не единствено тъй като руското съоръжение ще излезе от приложимост поради неспособност да се поддържа, а и тъй като то е извънредно ненадеждно за потребностите на една модерна и съответна отбранителна система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР