Азиатските акции поевтиняват днес в началото на седмица, изпълнена със

...
Азиатските акции поевтиняват днес в началото на седмица, изпълнена със
Коментари Харесай

Акциите поевтиняват преди срещата на ЕЦБ и данните за инфлацията в САЩ

Азиатските акции поевтиняват през днешния ден при започване на седмица, изпълнена със срещи на централни банки и данни за инфлацията в Съединени американски щати, до момента в който еврото нарастна след облекчението, че крайната десница не завоюва президентските избори във Франция на първи тур.

Френският президент Еманюел Макрон и претендентът на крайната десница Марин льо Пен ще се изправят един против различен на балотаж на 24 април.

Евентуална победа на льо Пен би могла да раздруса Франция и Европа, сходно на референдума във Англия през 2016 година за напускането на Европейски Съюз. Резултатите от първия тур на изборите бяха задоволително близки, с цел да оставят еврото с леко покачване до 1.0888 по отношение на $, след първичното повишаване до 1.0950.

Нагласите на пазарите на акции са внимателни, като азиатско-тихоокеанският показател на MSCI отстъпва с 1.0%.

Японският Nikkei се намали с 0.6%, откакто предходната седмица изгуби 2.6%, до момента в който показателят на китайските сини чипове CSI300 записа намаляване от 1.8%.

Фючърсите на щатския показател S&P 500 губят 0.4% през днешния ден, а тези на софтуерния Nasdaq отстъпват с 0.6%. Спадът при фючърсите на EUROSTOXX 50 е от 0.4%, а тези на FTSE регистрират намаляване от 0.3%.

Отчетният сезон в Съединени американски щати стартира тази седмица с финансовите резултати на JP Morgan, Wells Fargo, Citi, Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Въпреки рaнните загуби, Уолстрийт се оправя изненадващо добре на фона на жестоките разпродажби при държавните облигации, в резултат на които доходността по 10-годишните щатски държавни скъпи бумаги скочи с 31 базисни пункта през предходната седмица и за последно беше на равнище от 2.72%.

Пазарите се надпреварват да отчетат все по-големи покачвания на лихвите от страна на Федералния запас на Съединени американски щати, като фючърсите сочат към покачвания на главната рента с по 50 базисни пункта на срещите на централната банка през май и юни.

Икономистът на BofA Итън Харис чака покачвания от по половин процентен пункт на всяка от идващите три срещи на Фед и пик на цикъла при 3.25-3.50%.

"Ако инфлацията наподобява, че върви към под 3%, тогава актуалните ни упования ще са задоволителни, " споделя Харис. "Ако обаче инфлацията остане над 3%, тогава Фед ще би трябвало да подвига лихвите, до момента в който икономическия напредък падне покрай нула, което пък крие риск от криза. "

Всичко това акцентира значимостта на данните за инфлацията в Съединени американски щати за март, като упованията са за растеж от 1.2%, което би повишило годишната инфлация до цели 8.5%.

Изнесените през днешния ден данни за инфлацията в Китай демонстрираха растеж от 1.5% на годишна база за март, което обаче лимитира очакванията за нападателно облекчение на паричната политика от страна на Пекин.

Инфлацията ще е в основата и на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък.

"Инфлацията скочи много над равнището, на което ЕЦБ смяташе, че ще бъде единствено преди месец, " означават анализатори от TD Securities, представени от Ройтерс. "Ние чакаме фрапантна смяна на настройките в ЕЦБ, оповестяване на предварителен завършек на количественото улеснение през май и подготвянето на почвата за покачване на лихвите през юни. "

Продължавайки тематиката със стягането на паричната политика, централните банки на Канада могат също да покачат лихвите си с по 50 базисни пункта на своите срещи тази седмица.

Ръстът в доходността на щатските държавни облигации докара до покачване на доларовия показател до над 100 за първи път от май 2020 година, като за последно показателят беше на равнище от 99.858.

Основната жертва е йената, защото Централната банка на Япония се придържа към облекчената си пазарна политика и равнища на доходността по държавните облигации покрай нула. Днес доларът нараства до 124.81 йени, откакто се оскъпи с 1.5% през предходната седмица, до малко под достигнатия неотдавна връх от 125.10.

На суровинните пазари, въглищата за отопление бяха спечелилият от предходната седмица с покачване от близо 13% в цената, откакто Европейски Съюз забрани вноса на въглища от Русия.

Златото съумя да запише седмично покачване в цената от 1.1%, като за последно се търгуваше на равнище от 1 944 $ за тройунция.

Цените на петрола остават под напън, откакто разнообразни страни по света оповестиха проекти за освобождение на количества от запасите на фона на продължаващите локдауни в Китай.

По-рано през днешния ден брентът поевтиняваше с 2.05 $ до 100.73 $ за барел, до момента в който цената на щатския лек недопечен нефт (WTI) отстъпваше с 2.10 $ до 96.16 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР