Звезда от ранга на Вайсмюлер, но десетилетия по-късно - Майкъл

...
Звезда от ранга на Вайсмюлер, но десетилетия по-късно - Майкъл
Коментари Харесай

Майкъл Фелпс - плувецът с легендарен статут

Звезда от ранга на Вайсмюлер, само че десетилетия по-късно - Майкъл Фелпс – героят на Олимпийските игри, състезателят с най-вече медали в хронологията на най-големия международен конгрес.

Бъдещата звезда на спорта е роден през 1985 година в Балтимор.

На 7 стартира да тренира плуване и това се оказва най-съдбоносния му избор. 5 години по-късно е диагностициран със синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност. Въпреки това обаче в басейна Майкъл демонстрира, че е съсредоточен и пределно мобилизиран.

Под управлението на Боб Боуман, Фелпс бързо напредва в развиването си и едвам навършил 15 се класира за Игрите в Сидни. Там вижда онлайн шоуто на своя кумир Йън Торп и като че ли оттогава датира упоритостта му да господства в плувния свят. В австралийския град дебютантът Фелпс приключва пети на 200 м бътерфлай. В тази дисциплинираност той за първи път стъпва на международния връх – през 2001-ва. Високата скорост, която съумява да подържа, съчетана с вродената му еластичност и неповторимата мощ, с която се оттласква от стената на басейна при превръщане му носят триумф след триумф.

На Игрите в Атина 19-годишният американец взема решение да щурмува 8 дисциплини – с 1 повече от Марк Шпиц, 7-кратен първенец от Мюнхен 1972. Печели единствено 6 златни медала и приключва два пъти с бронз.

4 години по-късно в Пекин патронът от Балтимор е неукротим и чупи връх след връх – става първият с 8 трофеи от едни игри, 7 от тях със международен връх и прекатурва статистиката с общо 14-те си златни медала от двете си олимпийски участия.

През 2012 година в Лондон прекарването за американеца е нетолкова ослепително. Взима 4 победи, в две дисциплини остава със сребро. Но натрупва немислимите до тогава 18 трофеи. След последната дисциплинираност си споделя: „ Направих го, завърших, отхвърлих се, в никакъв случай повече “.



Но 2 години по-късно още веднъж се връща в басейна. Фелпс признава, че това е бил най-депресивният му интервал, в който даже е обмислял да постави завършек на живота си. Успява да се измъкне с помощта на профилирана помощ.

Американецът е един от първите, който приказва намерено за напрежението върху спортистите и тежкия въпрос за мотивацията след постигнатата огромна цел. Той взема решение да тренира до идващите игри – в Рио. Междувременно друга мотивация към този момент движи живота му.

След дългогодишна връзка месеци преди игрите подписва брак с някогашната Мис Калифорния Никол Джонсън, само че скрива новината за сватбата до края на олимпийското си присъединяване.

В Рио още веднъж започва в 6 дисциплини – печели 5 трофеи и 1 сребърен орден. Така Майкъл Фелпс прибавя още искра към именития си статут, с цел да стане най-успелият олимпиец за всички времена – с 23 златни, 3 сребърни и 2 бронзови оценки.

Гледайте " Истории от Олимпийските игри " - предаването, което споделя олимпийската история - всяка неделя от 13:15 ч. по Българска национална телевизия 1!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР