Австралийската външна министърка Пени Уонг заяви, че новото правителство на

...
Австралийската външна министърка Пени Уонг заяви, че новото правителство на
Коментари Харесай

Австралия иска да стабилизира отношенията си с Китай

Австралийската външна министърка Пени Уонг съобщи, че новото държавно управление на Австралия желае да стабилизира връзките с Китай, само че тя няма да прави никакви отстъпки във връзка с националните ползи, когато се срещне с китайския си сътрудник през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Външният министър на Китай Ван И ще се срещне с Уонг довечера в коридорите на срещата на Г-20 в Бали. Това ще бъде първата среща на равнище външни министри на двете страни от три години насам. " Всички знаем, че имаме своите разлики, има провокации в нашите връзки. Вярваме, че е нужен ангажимент за стабилизиране на връзките ", сподели Уонг пред кореспонденти в Бали, съобщи Българска телеграфна агенция.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Австралия и най-големият покупател на австралийска желязна руда, само че през последните години връзките сред двете страни се утежниха, отбелязва Ройтерс. Китай наложи търговски наказания на австралийски артикули като въглищата, морските блага и виното в отговор на австралийски политики и решения като да вземем за пример апела за следствие на произхода на COVID-19 или въвеждането на възбрана против китайската компания " Хуавей " за присъединяване в 5Джи мрежата на страната, както и започването на следствия за задгранично вмешателство. Пекин прикани Австралия да предприеме " съответни дейности ", с цел да усъвършенства връзките, без да дава детайлности какви тъкмо би трябвало да са те.

" Няма да вършим никакви отстъпки, когато става въпрос за националните ползи на Австралия ", съобщи Уонг през днешния ден. Откакто беше определено през май, държавното управление на премиера Антъни Албанезе съобщи, че желае Китай да отстрани комерсиалните ограничаващи ограничения, които той вкара против Австралия. Уонг Също по този начин изрази опасения за двама австралийски публицисти, арестувани в Китай и очакващи постановяването на присъди по каузи по отношение на националната сигурност.

Австралия, която преди организираше годишни срещи с управлението на Китай по силата на съглашение за всеобхватно стратегическо партньорство, не е изпращала външен министър на посещаване в Пекин от 2018 година, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР