Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и други организации

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и други организации
Коментари Харесай

Синдикатите контраатакуват за минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и други организации на бизнеса упорстват за заледяване на минималната работна заплата през идната година. Става въпрос за разлика от 40 лв.. По проект минималното възнаграждение би трябвало да стане 650 лева от началото на идната година. Аргументите на работодателите са: рецесия, безработица, понижаване на продуктивността.

Пред БНР Ваня Григорова, икономист и представител на КТ „ Подкрепа “, разяснява, че настояването за това е единствено на АИКБ и няма позиция на всички работодателски организации.

„ Но във връзка с продуктивността на труда на 4 септември, преди няколко дни, бяха оповестени последните данни на Национален статистически институт, където се споделя, че продуктивността на едно заето лице в действителност се усилва. Така че спрямо първото тримесечие на тази година имаме растеж с към 2 лева на отработен час във връзка с основаното в българската стопанска система “, акцентира Григорова.

И посочи, че когато приказваме за продуктивност на труда би трябвало да проследим какъв брой е добавената стойност от работата на един човек, а не какъв брой е основано общо в стопанската система: „ Причината за разликата в двата индикатора е, че действително имаме понижение на броя на заетите, заради което създаденото на човек става повече, в сравнение с е било при започване на годината “.

Според нея рецесията и безработицата не са мотив в посока заледяване на работната заплата, изключително на минималната. „ Да, има нарастване на безработицата, само че в действителност проблем на бизнеса въобще не е минималната работна заплата. И това ще го каже съвсем всеки шеф, с който се приказва лице в лице, а не през работодателските организации…Темата за минималната работна заплата е несъществена, тъй като тя в действителност е извънредно ниска, не се приближава даже до продуктивността на труда в страната “, сподели Ваня Григорова.

Според нея работодателите в действителност са обезпокоени, че, в случай че се вдигне минималната работна заплата, те би трябвало да усилят и другите заплати.

Работодателите упорстват служащите да поемат тежестта от рецесията, означи още Ваня Григорова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР