Труден старт на преговорите за правителство с първия мандат. След

...
Труден старт на преговорите за правителство с първия мандат. След
Коментари Харесай

Първи ден на преговори: Кабинет на споделената отговорност предлагат от ГЕРБ-СДС

Труден старт на договарянията за държавно управление с първия мандат. След като изпратиха шест предложения до всички парламентарно показани партии, ГЕРБ-СДС получиха първите два отхвърли за диалози - от ПП-ДБ и от " Възраждане ". Срещнаха се обаче с втората политическа мощ - Движение за права и свободи и откриха припокриване на цели в редица области. Победителите от изборите оферират държавно управление на споделената отговорност.



Първи ден на договарянията за кабинет. ГЕРБ-СДС оферират държавно управление на споделената отговорност и го виждат като единствената допустима формула, тъй като хората са изморени от политика на правилото: кой с кого не може. Вероятно ще предложат и съглашение за подобен кабинет. Не са обсъждали имена за състава и структурата на Министерския съвет. След като, през днешния ден се появи и ново изискване: ръководителят на Народното събрание също да е от ГЕРБ.

След срещата Движение за права и свободи не разясниха, ГЕРБ споделиха, че имат общи цели в редица области. Очаквано ПП-ДБ не отидоха на срещата и се обявиха като мощна проевропейска съпротива, която ще се бори с всеки опит за корупция. А съгласно водача на " Възраждане " решението е едно - нови избори.



От три предложения за срещи единствено една се реализира през днешния ден - тази с Движение за права и свободи, само че с час и половина забавяне. Причината: спор сред обединенията - с една повече в 50-ия парламент кой къде да седи в пленарната зала и дали депутатите да останат в постройката на някогашния Партиен дом. На масата против трите дами от ГЕРБ седна преговорен екип от шестима от Движение за права и свободи - знакови политици, само че без двамата ръководители на придвижването. Час по-късно само ГЕРБ-СДС разясниха срещата.

Деница Сачева - ГЕРБ-СДС: " Ние приказваме за държавно управление, което е на споделената отговорност. И документ, който евентуално ще предложим за разискване ще бъде тъкмо подобен в този смисъл - съглашение за държавно управление на споделената отговорност, в което ще залегнат съответни политики. Но това е единствената допустима формула, тъй като считам, че хората прекомерно доста се измориха от политиката на борба, от политиката на това кой с кого не може. Ние би трябвало да покажем кой с кого може. "



Не са обсъждани имена за състава и структурата на Министерския съвет.

Деница Сачева - ГЕРБ-СДС: " Искаме да създадем нещо, което е стабилно, а с цел да има нещо, което да е стабилно, то не почива нито на диалози за персони, нито на математически болшинства. То минава само и единствено през политики. Мога да ви кажа изрично, че както ръководителя на Народно събрание, по този начин и министър председателят ще бъдат от ГЕРБ. "

След срещата, ГЕРБ-СДС регистрираха подобие в стратегиите с Движение за права и свободи във връзка с Шенген, еврозоната, икономическия напредък, основан на вложения, връзката на пазара на труда с образованието, модернизацията в защитата, правосъдната промяна и битката с корупцията. Първата политическа мощ уточни и небосвод на ръководство.

Рая Назарян - ГЕРБ-СДС: " Виждането ни е за четиригодишен мандат на ръководство, с цел да могат да бъдат реализирани качествено всички промени. "



ПП-ДБ не одобриха протегнатата още веднъж ръка. Благодариха на ГЕРБ-СДС за отправената покана от през днешния ден за през днешния ден. И споделиха, че няма да вземат участие в договарянията за сформиране на държавно управление като се преценяват с волята на гласоподавателите. Заявиха, че ще бъдат мощна проевропейска съпротива, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклонение от европейския път на България:

" В 50-тото Народно заседание ПП-ДБ ще има градивно държание и ще поддържа националните цели и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата стратегия. Смятаме, че вашия метод няма по какъв начин да докара до ръководство, което да работи в полза на страната. "

Деница Сачева - ГЕРБ-СДС: " Би било любопитно да забележим по какъв начин те биха дали своят вот срещу политика, обвързвана с Шенген или с еврозоната, тъй че не знам на какво тъкмо биха били съпротива. "



И ДСБ разпространиха позиция, в която се споделя, че като част от коалиция " Продължаваме Промяната " – " Демократична България ", ще бъдат решителна съпротива против всеки опит за връщане обратно към порочните практики и модела на Борисовата страна. Като резонно - по този начин Радан Кънев дефинира решението на ПП-ДБ да не вземат участие в консултациите:

" След като имаме позиция, че няма да участваме в държавното управление, за какво да губим времето на ГЕРБ дето се вика. Мисля, че повече от рационално е решението им да не оферират Борисов за министър председател - то не може да промени нашето решение да останем в съпротива, само че дава късмет на ръководството им може би да бъде по-стабилно. "

" Възраждане " също не отидоха на среща с ГЕРБ-СДС. Във Facebook Костадин Костадинов написа, че решението е едно - нови избори. Той уточни, че опцията да станем очевидци на държавно управление ГЕРБ-ДПС и по-малки към тях става по-вероятна. А повода, съгласно него е, че поради пазаруването на гласове Движение за права и свободи ще бъде финансово омаломощена, а и другите политически брокери също няма да са изключително щастливи поради същото събитие от нови избори.

Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ": " Решението е едно. Нови избори. На Движение за права и свободи те костваха близо 100 млн. лева за пазаруване на гласове, което ще омаломощи финансово незаконната формация на Пеевски, в случай че й се наложи още един път, и то единствено за няколко месеца, да извади подобен запас. Другите политически брокери също няма да са изключително щастливи, поради същото събитие, тъй че опцията да станем очевидци на държавно управление ГЕРБ-ДПС и дребни еничари към тях става все по-вероятна. Много скоро ще разберем. "



Коста Стоянов от " Възраждане " напомни петте целта на партията, които се разграничават от тези на спечелилия от вота:

" Референдум за опазване на българския лев, референдум за участието на България в НАТО, прекъсване на глобите против Русия, прекъсване доставката на оръжия за Украйна, съставяне на преговорен екип за предоговаряне изискванията на участието на България в Европейски Съюз. "

Утре диалозите не престават, а първата покана е към Българска социалистическа партия.

Деница Сачева - ГЕРБ-СДС: " Получихме доста явен знак и сигнал от хората, които гласоподаваха по тази причина, че нашия проевропейски избор се препотвърждава към този момент толкоз пъти, в това число и от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. "

В Кристиан Вигенин напомни решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия:

" Няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ, нито с мандат на Движение за права и свободи. Нито имаме желание да участваме в каквито да е обединения. Утре сутринта обаче ще съберем Изпълнителното бюро на партията, с цел да обсъдим дали като знак за политически разговор въпреки всичко да кажем персонално на ГЕРБ каква е нашата позиция. "

За на следващия ден предложения са отправени с изключение на към Българска социалистическа партия, към Има Такъв Народ и " Величие ".

В общественото пространство към този момент се спекулира с имена. След като Росен Желязков се отхвърли от евродепутатското си място - се твърди, че точно той ще бъде претендентът на ГЕРБ за министър председател. Възможна кандидатура е и Томислав Дончев. Името на някогашния кмет на София Йорданка Фандъкова се спряга както за премиерски пост, по този начин и за този на ръководител на Народното събрание. Да не забравяме и Цвета Караянчева, която също е заемала поста на ръководител на Народното събрание, само че не успяваше да влезе в предходните няколко. Лидерът на ГЕРБ изрично сложи като условия - министерствата на външните работи и защитата да са за спечелилите. За тях се спрягат имената на Даниел Митов и Христо Гаджев. Очакванията са Деница Сачева да бъде номинация вицепремиер и обществен министър.



фотоси: Българска телеграфна агенция, ГЕРБ

Не е изключено Калин Стоянов да резервира поста си на вътрешен министър. Днес той разяснява:

" Аз съм на мнение, че България има голяма потребност от постоянно устойчиво държавно управление, което да продължи да осъществя предпочитаните национални политики. За момента аз нямам оферти, не съм разговарял с никого. Ако вероятно получа такова предложение, аз и моя екип сме подготвени да довършим това, което сме почнали, а те са много неща. "

По тематиката работиха: Милена Кирова, Николай Минков


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР