Археологически находки, разкрити при строителството на АМ „Хемус“ и Видин

...
Археологически находки, разкрити при строителството на АМ „Хемус“ и Видин
Коментари Харесай

Представят на национална изложба находки, открити при строителството на АМ „Хемус“

Археологически находки, разкрити при строителството на Автомагистрала „ Хемус “ и Видин - Монтана, са част от експонатите в националната галерия „ Българска археология 2020 “, оповестиха от АПИ.

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи изследвания е в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.
Снимка: БГНЕС  Представят на национална галерия находки, открити при строителството на Автомагистрала „ Хемус “

От 11 февруари до 2 май в залите на музея ще може да се видят украшения, монети и принадлежности от римската, късноантичната и средновековната столетия, открити от археолозите при строителството на пътни обекти. При изследването на некропол в региона на с. Слана бара, по трасето на пътя Видин - Монтана, са открити бронзови и сребърни пръстени, а от различен археологически обект край с. Синаговци, на територията на античния римски град Рациария, са открити сребърни монети. Една от тях е с изображението на Марк Антоний, а на друга е император Хадриан (117-138).
Снимка: БГНЕС  Представят на национална галерия находки, открити при строителството на Автомагистрала „ Хемус “

Накити от Късния халколит, втората половина на V хиляди прочие Хр., са открити в некропол край с. Градище в област Шумен. Той е изследван при строителството на сектор от автомагистрала „ Хемус “. Желязна секира от XI-VI в. прочие Хр е открита при разкопките в региона на Угърчин.


През 2021 година за археологически изследвания на изграждащите се огромни пътни планове от бюджета на АПИ е планувани близо 5 млн. лева За запазване на културно-историческото завещание ще продължи изследването по автомагистрала „ Хемус “, както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Ще бъде осъществявано археологическо наблюдаване и при строителството на северния обходен път на Бургас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР